Изпълнителна агенция медицински одит прави проверка на всички данни за починалата от левкемия Мими, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Детето издъхна преди два дни, а след това се появиха съмнения, че НЗОК не е успяло да плати навреме за лечението й.

Днес министър Ананиев призна в отговор на въпрос на TrafficNews, че действително е имало известно забавяне, но това не е довело до оставяне на детето без лекарства.

НЗОК в трябвало да получи документ от ИСУЛ с цената на медикамента. Той обаче е бил изчерпан, а поръчката за доставка била с друг грамаж.

Така ИСУЛ не са могли да подадат, за да се впише в документацията, разказа Ананиев.

Той обаче беше категоричен, че Мими е била в много тежко състояние и това е причината за смъртта й: "Няма вина нито НЗОК, нито ИСУЛ".

"Родителите няма да платят нищо", категоричен бе здравният министър.

Пред два дни стана ясно, че майката на Мими - Надя е получила фактура за противотуморни лекарства, които би трябвало да се поемат от НЗОК.

От ИСУЛ обясниха, че не са получили обратна връзка от касата и затова фактурата за около 14 хил. лева е била връчена на родителя.

Болницата настоя, че не е лишила детето от скъпоструващата терапия и в продължение на две години Мими е била лекувана по най-добрите стандарти, а и с най-добрите медикаменти.

TrafficNews припомня, че малката Мими се разболява от левкемия през 2017 г. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди два месеца зловещото заболяване се завръща, което е наложило ново, интензивно лечение.

Преди два дни усмивката на лицето на Мими угасна завинаги. Опелото й ще бъде на 24 юни в столичната църква "Света Параскева" от 11:30 часа. 

ИСУЛ срещу НЗОК: Лекувахме малката Мими с най-добрите медикаменти!Болницата настоява, че за двете години лечение не са искали никакви пари от родителите й

Докато стои над леглото на своето издъхващо дете, майката на Мими получила фактура за 14 000 лв.Проверка по случая на малкото момиченце започва "Медицински надзор"

Мими... Пламъкът угасна! Почивай в мир, мило дете!7-годишното момиченце със Синдром на Даун, което имаше и левкемия, не успя да се пребори