Майки се възмутиха от насилието в новия сериал "Денят на бащата" по държавната телевизия, където главната роля играе Захари Бахаров.

"Държавната агенция за закрила на детето и Съветът за електронни медии за съжаление проспаха многобройните сцени на жестокост, насилие и агресия в излъчения по обществената телевизия сериал "Денят на бащата", които създават сериозна опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и социалното развитие на децата", пише в позиция на Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

"Настояваме експертите в Държавна агенция за закрила на детето и в Съвета за електронни медии да излязат от зимната летаргия и незабавно да санкционират съобразно разпоредбите на законодателството ни продуцентите на 6-серийния филм "Денят на бащата", показан в праймтайма на БНТ 1 само преди броени дни", заявяват от гражданското сдружение на майките.

Според тях включените в сериала брутални сцени на насилие, при които героинята на Весела Бабинова удря силен шамар на малкия Патрик Шон Хесън и му крещи най-грозно и го обижда, както и стряскащото "хрумване" на режисьора Павел Веснаков да накара малчугана да наръга с всичка сила свой съученик в корема с нож в двора на столично училище, са само малка част от недомислията и закононарушения в "Денят на бащата", проследяващ битката между двама родители за попечителство над невръстния им син.

"Не по-малко опасни и създаващи риск за здравето и за крехката психика на децата и подрастващите телевизионни зрители, /в това число и за самото дете – актьор, разбира се/, са и изключително плашещите и травмиращи сцени в сериала, при които режисьорът на продукцията караше малкия Патрик Шон Хесън да се катери по первазите на прозорците в училищната сграда и да надзърта оттам в бездната с реален риск за живота си", допълват от сдружението на майките срещу насилието.

"Ще чакаме и становището на Регионално управление на образованието – София-град, инспекторите на което следва да извършат спешна проверка кой директор и на какво основание е разрешил да се заснемат скандалните и опасни сцени на територията на въпросното училище /и по-специално - на епизодите с промушването с ножа на ученика, както и тези с опасното висене на первазите на прозорците на малолетния Шон Хесън/".

От неправителствената организация напомнят, че Чл. 11. (1) от Закона за закрилата на детето изрично гласи, че "всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие".

Майките отбелязват, че в административнонаказателните разпоредби на Закона за Закрила на детето са разписани глобите за нарушителите – от 500 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. - при повторно нарушение, ако лицата не подлежат на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление.

"Законът за радиото и телевизията на свой ред също задължава доставчиците на медийни услуги да спазват стриктно правата на децата, уредени в Закона за закрила на детето и в други нормативни актове, както и да не допускат участие на деца в предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или социално развитие", изтъкват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". 

Според тях стряскащите и отблъскващи сцени с насилие и жестокост в "Денят на бащата" влизат в разрез със законодателството за закрила на децата, но въпреки това са били излъчени в ефира на обществената БНТ, която издържаме с нашите данъци, именно в най-гледаното време, когато пред екрана са и най-малките зрители с тяхната все още неизградена структура на личността и неукрепналата им психика.

Снимка: БНТ