Фирмата „Джи Пи Груп”, която ремонтира столичната улица „Граф Игнатиев”, може да бъде глобена за лошо качество, но не и за забавяне, стана ясно днес. До тази развръзка се стигна след като Столична община прие с Акт 15 обекта още на 21 май, седмица преди крайния срок на ремонта. Тогава са описани и нередности, които е трябвало да бъдат отстранени до днес.

В момента върви инспекция на приемателна комисия, в която участват представители на възложителя, надзора, проектанта и строителя, видя TrafficNews. Участници в комисията коментариха, че някои от констатираните нередности са отстранение, но други още не са.

Според договора за ремонта санкциите са два вида -  за забавяне и за лошо качество. Санкциите за качество обаче са до 5% от стойността на договора, която е за над 24 млн. лева с ДДС. Така стойността им може да е 1.2 млн. лева.

Глобите за закъснение са далеч по-солени - по 1% от стойността за всеки ден (около 240 000 лева с ДДС) до максимум 20 на сто от сумата или до 4.8 млн. лева. Така приетият преди седмица Акт 15 гарантира на  фирмата строител, че няма да бъде наказана с по-голямата глоба.

В същото време по Графа има още доста неща за довършване. По искане на кмета на Йорданка Фандъкова допълнително ще бъдат монтирани дървени скари за сядане на всички каменни пейки на площад „Славейков“. Бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови в момента се реставрира. Възстановеният фонтан трябва да бъде въведен в експлоатация от главния архитект.

Все още се чака решение на проектанта за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици“. Краят на ремонта очевидно ще дойде, без да са подменени т.нар. перки на акули, които отделят трамвайната линия по „Графа” от зоните за пешеходците.

 

Снимки БГНЕС