Днес украинският парламент прие закон за забрана на дейността на религиозни организации, свързани с Русия. Българският патриарх Даниил се включи в акция на глави на православни църкви, смятани за поддържащи или симпатизиращи на позицията на Московската патриаршия за непризнаване на Православната църква на Украйна (ПЦУ). Освен патриарх Даниил засега е известно, че в акцията са подкрепили Антиохийският патриарх Йоан и Грузинският патриарх Илия.

Писмото от Даниил е с дата 18 август. Даниил, Йоан и Илия са изпратили писма до митрополит Онуфрий, предводителя на УПЦ МП, по повод 10-ата годишнина от "тържественото му въдворяване за митрополит Киевски и на цяла Украйна". В текста на трите писма се казва, че той е каноничният предстоятел на Православната църква в Украйна. "Вие устояхте и продължавате, с Божията помощ, да устоявате на всички опити за създаване на разединение, опазвайки единството, целостта и каноничността на Украинската православна църква", се казва в писмото от българския патриарх.

Българската православна църква няма решение за или против признаването на УПЦ и се въздържа да нарича предводителите и последователите ѝ разколници. Но Даниил нарича Онуфрий "достоен приемник на велики архиереи и изповедници, светителствували на Киевската митрополитска катедра", което фактически е заемане на позиция, че предводителят на промосковската църква е фактическият Киевски митрополит.

На практика това е позицията на московския патриарх Кирил, Руската православна църква и руската държава - че ПЦУ са отцепници, създали незаконна църква с помощта на "разколническите действия на константинополските йерарси в Украйна".

ПЦУ се появи, след като на 6 януари 2019 г. Вселенският патриарх издаде Патриаршески и синодален томос (вид каноничен документ), с който Вартоломей и Св. синод на Константинополската църква прекратяват издаденото векове по-рано решение на Московската патриаршия временно да ръководи духовния живот на християните на територията на днешна Украйна. На Киевската митрополия и на Православната църква на Украйна (както и на вярващите, свещениците и епископите, приемащи това решение) се предоставя автокефален статут.

За Московската патриаршия това е незаконно действие на Вселенския патриарх Вартоломей.

За милиони украинци и църковните им православни общности провъзгласяването на Православната църква на Украйна от Обединителен събор в Киев на 15 декември 2018 г. е възможност да запазят вярата си извън орбитата на Московската патриаршия, която одобри незаконното анексиране на Крим през 2014 г.. Особено след началото на агресията на Владимир Путин РПЦ подкрепя войната му срещу Украйна, великоруския шовинизъм, сравнява Путин със земен еквивалент на небесен архангел и според мнозина потъпква основни принципи на християнството.

Украинските спецслужби твърдят, че УПЦ МП води агитация или дори шпионира в полза на агресора и в проповедите си е длъжна да призовава за молитви за московския патриарх, нарекъл нападението "свещена война".

Законът, приет днес от Върховната рада в Киев, идва, след като още на 1 декември 2022 г. президентът Володимир Зеленски нареди след заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана да се подготви прекратяване дейността на свързаните с Русия религиозни организации.

Новият закон влиза в сила 30 дни след публикуването му в Държавен вестник, като украинските религиозни организации ще имат 9 месеца да прекъснат връзките си с Московската патриаршия. След това ще има проверка дали това е изпълнено и ако не е, те ще бъдат обявени извън закона. Решението ще може да се обжалва пред съд.

.