Получаването на фактура за ток през последните няколко месеца е равносилно да седнеш на електрическия стол в пряк или преносен смисъл. Бавната евтаназия или по-скоро екзекуция на бизнеса у нас чрез непосилни сметки за електроенергия и газ бележи нови нива и за последния отчетен период - декември 2021 година. 

Проучване на фактурите на няколко търговски обекта и анкета сред собственици и наематели на малки магазини, фризьорски салони, счетоводни кантори и ателиета, показват че сметките главоломно растат, а последните фактури са между 3 и 5 пъти по-големи в сравнение с фактурите от същия период през 2020 година. 

TrafficNews сравни фактури на няколко търговски обекта в Пловдив. За контролни данни са взети сметките към ел. дружеството за последните три месеца на 2020 година, върху които наложихме стойностите от последните три месеца на 2021 година. Резултатите са поразителни. Собствениците на големи търговски обакти са категорични, че за първи път сметката за електричество са по-високи от наема. 

Така изглеждат фактурите за ток за месец декември през 2020 и 2021г. на един от големите пловдивски ресторанти. Отчитаме факта, че миналият декември ресторантът не е работел на пълен капацитет, заради локдауна, но разликата в сумите е фрапираща. Миналият декември сметката за ток е 1 229 лева, а последната пристигнала е 18 414 лв. Цената на киловат през 2020 г е бил 0,16 лв, докато в момента доставчика EVN продава тока на 0,46 лв за киловат. Базовата цена е увеличена 2,8 пъти, а като сложим и останалите такси - "пренос", "достъп", "задължения към обществото", "акциз" и ДДС , сметките се увеличават 4 пъти.  

Друг търговски обект през октомври 2020 г.  е имал  задълженията към EVN в размер на  6933 лева.  Декември 2021 идва с шокова за над 17 000 лв. 

"Миналата зима плащахме 60-80 лева на месец за ток. Последната сметка , която дойде е за 180 лева, като последните десетина дни на декември почти не сме работили", коментира Надя Монева, която държи малко шивашко ателие в "Тракия". На съседа й, който има сервиз за телефони на 30 квадрата, сметката е 280 лева, като предишния сезон е плащал 120 лева месечно. 

На практика обектите вече плащат 3-4 пъти по- скъп ток.

Може ли бизнесът да издържи на шоковото повишаване на цените? Макар новото правителство да наложи мораториум върху цената на тока за битови потребители, те вече усещат по джоба си, какво се случва. Високите сметки за ток вече се отразяват драстично на цените на стоки и услуги. Дори собственици на аптеки, които през последните две години, реализират по-големи печалби, твърдят, че не могат да си плащат фактурите. А какво да кажем за обектите, чиито клиенти намаляха, за производствата, които все още не могат да се съвземат от блокадата по времето на различните локдауни? Цените на хранителните продукти се увеличават всеки месец, растат и цените на останалите стоки. Работещите в сферата на услугите са сред най- потърпевшите, защото трябва да поддържат конкурентни цени, а в същото време разходите им растат. 

Историческата инфлация, която на практика е двуцифрена заради цените на тока и горивата, вече изяде увеличенията на както на пенсиите, така и на заплатите, които някои фирми направиха преди Коледа. Бизнесът все още не е почувствал никаква помощ от  държавата, а докато такава дойде, много от обектите вече ще са затворили без възможност да продължат да работят. А това води след себе си нови безработни, по-малко данъци и по-голяма финансова тежест върху държавата, респ. данъкоплатците, които трябва да плащат и повече обезщетения за безработица. 

Така изглежда ситуацията в момента, а светлина в тунела няма. Виждаме само проблясъците на електрическия стол, върху който се пържи целокупното население. Докато все още може да си плаща тока!