Два дни след като разширени противоепидемични мерки влязоха в сила, представители на почти всички браншове, които са засегнати, излязоха с декларации или писма, в които настояват за компенсации от държавата, заради затворените обекти. 

Първи изразиха възмущенето си от Сдружението на заведенията, които разпространиха 2-минутен клип с кадри от коледния базар във Варна. 

"За кого важат правилата? Има ли места, които са с имунитет? Задаваме въпроса защо правилата не са за всички? С какво това място е по-безопасно от мола, ресторанта и спортния център?Ако това място е безопасно, защо другите са опасни? Много въпроси без отговор”, тези въпроси повдигна Сдружението на заведенията в България, като приложи клип от 1 минута и 24 секунди.

Кадрите са от Морска гара във Варна, където на крайбрежната алея има лунапарк и коледен базар в едно. На видеото се вижда стълпотворение от хора, които буквално са един в друг, а огромни опашки се извиват на сръбската скара. До тях на маси стоят компании сбити едни в други и се наслаждават на бирата, виното и сръбските деликатеси".

Днес следобед фитнеси, спортни зали и басейни също поискаха помощ от правителството. От Българската асоциация за здраве и фитнес изпратиха писмо до медиите, в което искат държавата да покрие 60% от декларираните приходи за времето, в което е забранена дейността им.

Освен това се настоява за разширяване на списъка с дейностите, които могат да се възползват от програмите 60 към 40 и 80 към 20 работници и служители.

От Асоциацията заявяват, че спортните, фитнес, танцувалните зали, залите за бойни спортове, груповите занимания, басейните и други не са рискови места за широко разпространение на Covid-19.

Спортисти и треньор от Бургас поискаха от държавата да разреши тренировки на състезателите до 18 години. Както е известно от новата заповед на министър Ангелов се забранява тренировките и участието в мачове на състезатели до 18 години. Това наложи отлагане на волейболните мачове от женското първенство, както и баскетболните срещи при жените. 

Състезатели до 18 години нямат право да тренират и участва в състезания до 21 декември. 

Не останаха по-назад и хотелиерите, чиито обекти не са затворени, но заради ристрикциите върху ресторантите и спа- центровете, на практика голяма част от тях остават без посетители. Те алармираха, че докато техния бизнес се съсипва, въпреки всички въведени хигиенни мерки, то в къщите за гости нещата излизат извън контрол. По този повод министърът на туризма и вицепремиерМарияна Николова заяви, че ще има засилени проверки на 8 декември в местата за настаняване относно това дали спазват ограничителните мерки. Ако бъде установено нарушение, то обекта ще бъде затворен до края на сезона. 

„Само на един обект нарушенията е възможно да нанесат щети на имиджа на целия бранш, има хотелиери, които  са закупили всички необходими средства, за да протече безопасната почивка на туристите“, заяви Николова.

Съюзът на българските художници също се опълчи на заповедта на здравния министър заради рестрикциите със затварянето на галериите. Те отправиха открито писмо до министъра на културата Боил Банов, за да заявят несъгласието си срещу затварянето на галериите.

Ето какво написаха от СБХ:

„Уважаеми министър Банов,

Оценяваме досегашната подкрепа от страна на Министерство на културата в различните сфери на изкуствата във време на кризата, предизвикана от пандемията. Съзнаваме и първостепенната важност да бъде опазено здравето и живота на хората.

Въпреки това считаме, че някои от новите мерки в настоящата извънредна ситуация в страната са несправедливи или противоречиви! Като председател на Съюза на българските художници апелирам за преразглеждане на заповед РД-01-677/ 25.11.2020 и промяна в текста на точка 7: „Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.“

Настояваме допуснатото по отношение на театрите да бъде валидно и за галериите. 

6-те най-абсурдни ограничителни мерки, чийто ефект е крайно съмнителенДалеч по-сериозен е проблемът с хората, които с ясното съзнание не си правят PCR тестове