Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя.

Най-голям ефект, като поевтиняване, от това предложение ще има за метана. В момента той се продава по 3,85 лева на килограм при акциз от 0,85 лв. на гигаджаул и ДДС от 20%. Ако облагането бъде намалено по предложената от правителството схема, цената му би трябвало да падне на 3,45 лева.

При пропан-бутана поевтиняването е почти идентично. В момента за тон пропан-бутан акцизът е 340 лева. Но по газостанциите той се продава за литър, така че при съответното преизчисляване спрямо плътността премахването на данъка сваля цената му с 22 ст. Със ставка на ДДС от 9% намалението стига до 35 ст. на литър. Това означава на дребно да се продава за 1,25 лева.

За бензина и дизела няма да има променя в облагането, поради което се предвижда да има отстъпка при зареждането на количество до 50 литра. Все още обаче се уточнява механизмът, по който ще се ползва тя, пише 24 часа. Единият вариант е да се дава при всяко зареждане до 50 литра. Може обаче и да има ограничения на брой зареждания, като това да се следи по лична карта на член на семейството или по номера на колата. Има да се уточнява и каква ще е отстъпката - дали 25 или 50 ст. на литър.

От “Промяната” представиха своето виждане за мярката, според което 50 литра ще е месечно, за да може да им апедвидимост на отделените в бюджета средства. Отстъпката пък щяла да бъде 25 ст., но финалното решение за параметрите на мярката щели да се вземат от коалицията. 

Депутат видя горива на по-ниски цени, ако “Литаско” не е на входа и изхода на рафинерията в Бургас

На входа и изхода на “Лукойл Нефтохим” стои компанията “Литаско”, която продава на рафинерията петрол “Уралс” на цена с 35 долара на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това пряката загуба за българските потребители е в размер на над 200 млн. лв. месечно. Това написа депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев във фейсбук. Той се позова на писмен отговор на вицепремиерът Асен Василев за цената, на която рафинерията купува петрол. 

Според Мирчев “Лукойл” може да произвежда горива на значително по-ниска цена, ако купува на пазарни цени суровината. Освен това рафинерията не отчитала печалби и не плащала корпоративен данък, а парите оставали у собствениците на “Литаско”, обвини Мирчев.

От отговора на вицепремиера Василев става ясно, че и бургаската рафинерия работи освен с руски, така и с петрол от Тунис и Ирак. За периода януари-април с най-ниска цена бил нефтът от Тунис - 84,6 долара за барел. Най-скъп е бил иракският - 98,1 долара. От Русия идвал за 89,4 долара.