Българската ритейл асоциация /БРА/ и Българската асоциация на ритейл центровете /БАРЦ/ излязоха със становище във връзка с издадената заповед на министъра на здравеопазването, която задължава от утре всички служители и клиенти в търговските центрове да притежават зелен сертификат. Те заявяват, че ще спазят наложените мерки, но настояват да заповедтта да бъде отложена във времето, за да могат да въведат организация за проверка на сертификатите. 

Ето и цялото им писмо: 

Във връзка със заповед РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерство на здравеопазването бихме искали да заявим от името на Българската асоциация на ритейл центровете, че търговските центрове ще спазят наложените мерки, като бихме искали да подчертаем, че отново сме поставени пред изключително кратки срокове за реакция, организация и изпълнение. В тази връзка за нас ще има и допълнителни разходи в много големи размери, които за пореден път ще бъдат изцяло за сметка на търговските центрове. Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс - допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта. Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат. Към днешна дата продължаваме да очакваме помощ от държавата.

Няма никаква яснота кога наемателите ни ще се възстановят от причинените им финансови щети по предходните ограничителни периоди, а в същото време ние като наемодатели търпим колосални загуби. Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора – без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора. Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат - да бъдат реалистични. 

В обектите ни строго се спазват всички установени международни стандарти за безопасност и се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност – задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора и много, много други, с които да осигурим безопасността на нашите посетители, наемателите ни, както и заетите в бранша над 150 000 души и семействата им. От самото начало на пандемията неведнъж сме доказвали волята си да помагаме на институциите в борбата с вируса. Бихме искали да подчертаем, че през последните месеци обектите ни се превърнаха в най-предпочитани мобилни пунктове за ваксинация на десетки хиляди българи.

Правим всичко това, защото вярваме, че партньорските отношения с институциите са ключови за справянето с кризата и можем да разчитаме на съответна помощ от тяхна страна, за да продължим да съществуваме. В заключение бихме искали да напомним, че както и до момента, институциите могат да разчитат на партньорство и желание за диалог от наша страна.

Бихме искали да споделим, че Българската ритейл асоциация /БРА/ се присъединява към становището на Българската асоциация на ритейл центровете /БАРЦ/, като подкрепя позицията - особено в частта за изключително краткото и скъпоструващо време за реакция - и допълват, че заповедта би следвало да касае всички, включително и държавната администрация.

Бел. ред: Българската асоциация на ритейл центровете обединява инвеститори в търговските центрове в страната и е създадена да работи за насърчаването на развитието на бизнеса на моловете и неговия принос за икономически растеж на България. Асоциацията промотира добрите бизнес практики, включително осигуряването на безопасна и приятна среда за наематели и потребители и подпомагане на развитието на професионалистите в бранша.

Към момента в сдружението участват 13 от моловете в България.