България е на 35-о място в класацията на най-богатите страни през 2023 г. с нетни финансови активи на глава от населението от 16 410 евро, пише в 15-ото издание на Доклада за глобалното благосъстояние (Global Wealth Report)  на финансовата група "Алианц" (Allianz). Финансовите активи на българските домакинства през 2023 година нарастват с 5,8 на сто след общия ръст от над 40 на сто през двете предходни години, пише в доклада.

Документът разглежда състоянието на активите и задълженията на домакинствата в почти 60 държави. През 2023 г. глобалните финансови активи на частните домакинства нараснаха със 7,6 на сто, има и нормализиране на банковите депозити - свежите спестявания се нормализираха след годините на бум, свързани с пандемията, пише в доклада. Експертите на "Алианц" отчитат, че с повишаването на лихвените проценти ръстът на частния дълг отслабна допълнително в световен мащаб до 4,1 на сто, което е най-ниският ръст за последните девет години.

По-високите лихви се отразиха и на недвижимите имоти, които регистрираха най-ниския ръст от 10 години насам с едва 1,8 на сто. Растежът "обратно към нормалното" в България се дължи главно на ценните книжа, които нараснаха с едва 1,5 на сто - най-слабото увеличение от 12 години. Другите два класа активи показват стабилен ръст от 11,2 на сто - банкови депозити, и 17,5 на сто - застраховки/пенсионни спестявания, като последните играят второстепенна роля в портфейла на българските домакинства с дял от 10 на сто.

Свежите спестявания в ценни книжа у нас драстично намаляха - от 5,4 млрд. евро до 0,7 млрд. евро, така в този клас активи бяха закупени само облигации. Спестяващите удвоиха свежите си средства за банкови депозити (до 4,4 млрд. евро) и "преоткриха" застраховките/пенсионните спестявания: след като изтеглиха пари през 2022 г., те инвестираха 2,1 млрд. евро през 2023 г. Но като цяло, в съответствие със световната тенденция, новите спестявания на българите  намаляват с 21 на сто до 7,2 млрд. евро.