Европейската централна банка излезе с доклад, в който прогнозира инфлацията да остане много висока за твърде продължителен период от време.

Именно поради тази причина на заседанието си през март Управителният съвет реши да повиши трите основни лихвени проценти на ЕЦБ с по 50 базисни точки в съответствие с решението си да гарантира своевременното връщане на инфлацията към средносрочно целево равнище от 2%.

ЕЦБ отчита, че инфлацията в еврозоната през февруари се е понижила до 8,5%, но това не касае храната. Забавянето ù се дължи на нов рязък спад в енергийните цени. Инфлацията при цените на храните се повиши допълнително до 15%, като предишното нарастване на разходите за енергия и за други суровини за производството на храни все още се отразява върху потребителските цени.

Рисковете за по-висока инфлация включват съществуващия верижен натиск, който в краткосрочен план все още може да тласне цените на дребно още по-нагоре от очакваното. По-високо от предвиденото увеличение на заплатите и нормата на печалбата, също създават условиоя за повишане на инфлацията. Освен това, по-силно от очакваното възстановяване на икономиката на Китай би дало нов тласък за повишаване на цените на суровините и на външното търсене.

 

Все пак има и възможности за намаляване на инфлацията. Пример за това са спадащите енергийни цени, които биха могли да предизвикат намаляване на натиска от страна на базисната инфлация и заплатите. Отслабването на търсенето, включително поради по-голямо забавяне на банковото кредитиране или по-силно от прогнозираното предаване на паричната политика, също би допринесло за по-нисък ценови натиск от предвиденото, особено в средносрочен план.

 

По последни данни Управителният съвет на ЕЦБ има готовност да внесе корекции във всички свои инструменти в рамките на мандата си, за да осигури връщането на инфлацията към целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на предавателния механизъм на паричната политика.