60 млн. лв. предоставя Българската банка за развитие за микро-, малки, средни и стартиращи предприятия в ресторантьорския и хотелиерския сектор за ликвидна подкрепа заради COVID-19.

Меморандум беше подписан от министрите на туризма и иновациите Христо Проданов и Даниел Лорер, както и ръководството на ББР Владимир Георгиев и Живко Тодоров в туристическото министерство.

Банката ще предостави кредитни линии до 500 хил. лв. за дружества с персонал до 49 души и до 750 хил. лв. за до 249 души. Възможни са и овърдрафт кредити до 250 хил. лв. За тях срокът е 60 месеца, а за стандартен кредит за оборотни средства - 48 месеца.

За ресторантьори се дава и гратисен период 12 месеца, а за хотелиери - 18.

Има възможност и за финансиране на дружества с просрочени задължения до 90 дни.

"Това е новото лице на ББР, започваме новата година с ярък пример каква ще бъде банката оттук нататък", заяви министър Лорер.

Той обеща и, че ще се представят още подобни инструменти, например за сектор земеделие. Министър Проданов също поздрави ББР за това, че се е върнала към основната си дейност. По думите му този инструмент се е обсъждал още по време на коалиционните преговори, включително и с туристическия бранш