Четири туроператора и турагента в Пловдив бяха затворени от Министерството на туризма от началото на 2020 година. Масовата процедура по заличаване на нередовни туристически дружества бе инициирана в първите дни на януари, а днес вече са ясни и резултатите. 

В национален план са дерегистрирани 35 дружества, които са били регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР). Четири от тях са пловдивски. На фирмите са издадени заповед за прекратяване на туристическата дейност, тъй като са извършвали дейност без валидна задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Обикновено размерът на застраховката е 25 000 лева. 

Сред заличените е едно от бившите дружества от кръга на една от най-големите туристически фирми "Ана Травел" - АНАТРАВЕЛ 88 ЕООД, което вече не е собственост на групата от 5 години насам. Към момента "Ана Травел" продължава да упражнява дейност без да има каквато и да е опасност за клиентите на дружеството. 

Дерегистрирана от НТР е една от различните туристически фирми на пазара - "Аркан турс" ЕООД и "Аркан" ООД. Първото дружеството, регистрирано от Маргарита Стойчева, предлага приключенски екскурзии, базирани на езда с етно-арт програми. Няколко години туроператорът се опитва да развива "устойчив и щадящ туризъм", но в крайна сметка нетрадиционния подход не успява да привлече вниманието на достатъчно много хора. . Нашето желание е да Ви разкрием и да направим достъпни за Вас красотите, традициите и самобитната българска култура и да спечелим доверието Ви с високи и международни стандарти на нашите продукти.

Сред заличените е туроператора "Смайл Холидейс" ЕООД със собственик Сашо Миленов. Дружеството с адрес ул. Сан Стефано № 53 е с грузински корени, като през 2016 е основано от чужденеца Георгиос Саввиди с едва 50 лева капитал. По-късно компанията преминава през ръцете на няколко души, за да завърши при Миленов и да смени седалището си на управление от Пловдив в Сливен. 

Прекратена е дейността и на туроператора и агент "Интер Турист" ЕООД. Офиса на дружеството, регистрирано през 2009 от Атанас Тонев с капитал от 5000 лева, първоначално се подвизаваше на Пешеходния мост, а след това на "Гладстон". Продаваха се самолетни билети и най-различни видове екскурзии. 

Според Закона за туризма всички дружества, предоставящи туроператорски услуги, трябва да имат активни полици, сключени със застраховател. Това се налага, тъй като именно това е обезпечението за клиенти и контрагенти при евентуален фалит на фирмата. 

От друга страна именно затова не е възможно регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидна сключена застраховка, тъй като това би попречило да се обезпечи риска по предходни сделки. Застрахователните рискове при турагенти станаха особено наболяла тема, след фалита на международния туроператор "Томас Кук". Неплатежоспособността, рязко спряла дейността на фирмата, успя като домино да повали стотици фирми, а и удари изключително много туристическия бизнес на родното Черноморие. Оказа се обаче, че застрахователните фондове могат да покрият едва около 50% от всички дължими обезпечения. 

Основна част от дружествата, чиято регистрация бе прекратена през изминалите седмица, са регистрирани основно на морето и в големите градове - село Равда, Несебър, Бургас, Варна, София, Пловдив, Сливен и Хасково.

Преди закупуване на екскурзия всеки потребител може да се ориентира през регистъра дали туроператорът има валидна застраховка и работи, спазвайки изискванията на закона. В червено са отразени дружества с прекратена регистрация, като те нямат право да продължават да изпълняват туруслуги.