Четири нови предприятия ще бъдат изградени в Тракия икономическа зона. Това бе потвърдено официално днес по време на икономически форум под тепетата. Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща държавата да бъдат отпуснати всички възможни помощи за новите инвеститори. 

"Четирима инвеститори очакват своите строителни разрешения в икономическата зона край Пловдив. Може да разчитате на нас, че ще осигурим сертификати А за инвеститорите, както и цялата допустима от закона помощ от страна на държавата. При вас не просто се осигуряват работни места за стотици хора, но и заплатите никак не са малко", посочи Караниколов.

Той започна с встъпителен поздрав към администрацията в Пловдив по повод цялата работа, която е извършена по заявяването на Пловдив като водещ кандидат за нов завод на "Фолксваген".

"Да, ние не бяхме избрани, но и другите не бяха. Останахме в челната класация с Турция. Както знаете, имаше два терена в София и Пловдив, които останаха до края в надпреварата и аз съм сигурен, че ако работим така много скоро ще привлечем голям европейски инвеститор. И ако е в Пловдив, градът определено ще спечели много", посочи Караниколов.

Той обаче даде много мрачни прогнози за икономиката не само в страната, но и в цяла Европа.

"Определено пандемията ни вкара в много стресови ситуации. Изключително тежка икономическа криза ни очаква, по-тежка вероятно от тази през 2008-а. Към момента прогнозите сочат спад на БВП с 7,4 процента и въпреки че сме регистрирали лек ръст след критичните месеци с около 2,4 пункта, истината е, че следва забавяне на икономиката и рецесия - най-вече рецесия на целия Европейски съюз. Това сериозно засяга България, тъй като тя осъществява сериозен износ за ЕС. Най-големият проблем в свиването на потреблението. Например немците няма да употребяват толкова много автомобили и голяма част от експортно-ориентираната икономика ще бъде повлечена. Нашият износ много ще пострада, но все пак има лъч надежда България да се възползва от идеята за скъсяване на връзките по доставката и Зелената сделка", посочи Караниколов. 

Той посочи, че над 250 000 работни места са запазени благодарение на мярката 60/40, а от първи юли тя ще бъде разширена и ще важи освен за повече сектори, така и за наемане на лица, останали без работа.

"Мярката ще продължи до септември, като има възможност да удължим и след това", посочи Караниколов.

Той призова всички, кандидатствали и одобрени за безвъзмездната финансова помощ за малки и микро предприятия да имат търпение, тъй като се очаква всеки момент да стартира изплащането на средствата. Чакат се 700 млн от Брюксел, поясни Караниколов.

Към момента има одобрени над 2000 проекта с максимална стойност до 10 хиляди лева, като средната стойност на гранта е 8 хиляди. Има и новост - всички, отговарящи на условията ще бъдат одобрени, като по първични данни едва около 10% от кандидатствалите всъщност не отговарят на тях. До дни пък трябва да стартира новата мярка за средния бизнес с грантове до 150 000 лева.

Друга ключова стъпка към стимулиране на икономиката е Законът за индустриалните зони, който по думите на министъра на икономиката до седмица трябва да разгледа влезе за разглеждане в Народно събрание.

"Този закон ще спомогне много намаляването на административната тежест", посочи министърът.

 На срещата присъстваха още кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, зам.-кметът Стефан Стоянов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, ръководителят на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков, председателят на УС на Агенцията за експортно застраховане Момчил Ройнев, представители на местната власт и бизнеса.