Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България, прогнозираха от Асоциацията за защита на потребителите на фона на данните за увеличаващите се огнища на заразата в България.
Според организацията в краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски. В писмо на асоциацията се посочва, че за една седмица килограм свинско месо вече се продава с 19 стотинки повече в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7.60 лв. за кг, което е ръст от 7% спрямо предходния месец.
"Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос", коментира Майорски и дава за пример как световните цени на свинското вече са скочили с 30 процента заради разпространението на болестта в Азия.
В Германия поскъпването е с 25% - от 1.36 до 1.70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1.04 до 1.33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1.77 евро, а в Дания с 21% - до 1.38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение, посочват от асоциацията.
Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос, смята още потребителската организация.
"Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време", допълва Пейо Майорски. Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.
По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578. Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета, сочат още данните.
Още от категорията
Виж всички
Огромен стопански имот край Старо Железаре излиза на търг за над 620 хиляди лева
Акценти
Виж всички
Официално: Правителството оттегля Бюджет 2026
Преустановяват издаването на лични документи утре в Пловдив
ПП-ДБ внася вот на недоверие в петък
Ботев и Арда се занулиха в Кърджали