Димитър Гръков е режисьор, но от 2 години е посветил таланта си на земеделската работа. Фермата, която менажира, е в софийското село Мрамор. Отглежда домати, един декар праскови, планира да разшири стопанството си с череши. 

„Дядо ми има земя, видях, че има европейска програма, която подпомага младите фермери и реших да се възползвам в този бизнес”, разказа Димитър пред TrafficNews.Той е един от 36-те млади фермери, които първи получиха договорите си за получаване на европари по подмярка 6.1 – „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/.

Гръков ще използва парите за разширение на фермата, за покупка на фреза, маркучи и друга техника за стопанството. „Засега нямам аграрно образование, но за периода на договора съм длъжен да завърша”, каза още младият мъж.

А режисьорското му образование ще му помогне да направи по-популярна земеделската работа и  да привлече и други млади хора да се включат в този бизнес.

Младите фермери са приоритет в екшън плана, който изготвихме заедно с министъра на земеделието Десислава Танева, за да наваксаме закъснението при одобряване на проектите по ПРСР, каза шефът на фонд „Земеделие” Васил Грудев. Младите чакаха две години, докато получат заветното „да” от държавния фонд, за да могат да реализират своите намерения.

 Сега ДФЗ ще финансира 880 проекта по подмярка 6,1. За тях ще бъдат разпределени 22 млн. евро. Всеки проект може да получи до 25 000 евро.

 Интересът от страна на хората до 40 г. да станат фермери е голям. Общо за приема на подмярката са подадени 1837 заявления за близо 46 млн. евро. От тях 994 проекта са преминали всички етапи на одобрение. Договори ще бъдат сключени за 880 проекта, които са получили до 40,36 точки.

От договорираните 880 проекта 654 са насочени към биопроизводство. Най-голям брой – 736 проекта са в сферата на растениевъдство – в секторите „плодове и зеленчуци“, както и в трайните насаждения. От тях 595 са с бионасоченост. В сектор „животновъдство“ има 78 проекта, от които био са 59. В 66 проекта са заложени инвестиции и в растениевъдството, и в животновъдството, изтъкна Грудев.

Най-активни са младите фермери в областите Хасково – със 100 одобрени, следвани от тези от региона на Пловдив – с 84 проекта. На трето място се нареждат младите стопани от област Бургас – с 68 одобрени проекта, съобщи Грудев.

 За останалите 114 проекта, които не са се класирали, но са получили до 35,96 точки, също ще бъде осигурено финансиране, обеща Васил Грудев. Подготвена е нотификация, която ще бъде изпратена към Еврокомисията за отпускане на допълнителен ресурс от 2,85 млн. евро. Грудев се надява отговор по нея да бъде получен до септември. „Гарантирам с името си, че тези проекти ще бъдат финансирани. Може да се икономиса от различни мерки и парите да бъдат прехвърлени за младите фермери”, увери Грудев.

Навлизането на свежа кръв в земеделието е и приоритет на следващия програмен период, като това е изрично записано в новата Обща селскостопанска политика.

 Изпълнителният директор на ДФЗ – РА призова младите фермери да бъдат стриктни при изпълнението на проектите си, защото всички със сключени договори ще бъдат публични и обявени на интернет страницата на институцията. Той пожела на всички успешно да реализират инвестициите си.

 Към момента по ПРСР 2014-2020 подписани 6 581 договора за над 1, 950 млрд. евро, което е над 61% от общия бюджет на програмата. Изплатени са близо 800 млн. евро, което е 33.5% от финансовия пакет по програмата, която е с общ бюджет от близо 2, 918 млрд. евро, каза още Грудев.