Меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Българската академия на науките подписаха днес кметът Иван Тотев и председателят на БАН академик Стефан Воденичаров.

Споразумението урежда формите на сътрудничество и процедурата за координация на съвместните дейности между двете институции, а страните подписаха документа, водени от убеждението за необходимостта от подобряване качеството на живот чрез развитие на образованието и науката и с цел подпомагане на регионалното развитие.

Партньорството с Българската академия на науките отваря врати към изграждането на технологичен парк в Пловдив, категоричен бе кметът Иван Тотев. То ще има дългосрочни ползи за развитието на нашата община и чрез него ще можем да черпим от научния потенциал на най-голямата институция в България – Българска академия на науките, допълни той.

От своя страна председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров подчерта присъствието на звената на БАН в Пловдив, изследователските центрове и техническия потенциал на града. Това, което се поставя в програмата „България 2020“ е ясно – ускоряване на икономическия растеж на страната чрез научни изследвания и иновации. Точно това сътрудничество между науката, образованието и администрацията е ключът към реализиране на тази програма, заяви академик Воденичаров. Той съобщи новината, че час преди подписването на настоящия Меморандум в Пловдив е създаден нов Регионален академичен център. Това е едно намерение на БАН в големите университетски и научни центрове в страната да създава академичен център, като целта е по този начин да се синхронизира научно-изследователската работа в България. В Регионалния академичен център в Пловдив участват 32 юридически лица, между които 7-те филиала на БАН в Пловдив, 6 университета, 3 института, 12 иновативни фирми, както и Съюзът на учените в България и фондация „21 век Пловдив“. Координатор е проф. д-р Румен Каканаков.

Меморандумът, който подписваме днес с ръководството на Община Пловдив е една добра гаранция, че ние ще намерим най-добрите пътища за постигане в скоро време на ефективни резултати, подчерта още председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров.

Снимка: Илюстративна