Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" има още 10 години живот. Председателят на Агенция за ядено регулиране Лъчезар Костов връчи на Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, лиценз за удължаване срока на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй". 10 г. е максималният допустим срок на удължаване съгласно националното законодателство, съобщават от Министерството на енергетиката.

В процеса на изготвяне на обосновката за продължаване на срока на експлоатация са извършени необходимите анализи на безопасността и количествените оценки на остатъчния ресурс на съоръженията, свързани с безопасната и надеждна работа на блока. Резултатите от направените разчети потвърждават, че няма ограничения за безопасната работа на Шести блок в следващите 30 години.

Периодичният преглед на безопасността на Шести блок доказват безопасната експлоатация на съоръжението през следващия лицензионен период, както и високо ниво на ядрена, радиационна и технологична безопасност.

От включването си към националната електроенергийна система на 2 август 1991 г. до излизането в планов годишен ремонт на 22 септември 2019 г. блокът е произвел 174 853 772 MWh електроенергия и е спестил изхвърлянето на 207 733 115 тона емисии.

На другия блок на атомната централа – пети, проектът за продължаване на експлоатационния ресурс също бе реализиран в пълен обем и безопасната му работа е обоснована за 30-годишен период. От 6 ноември 2017 г. блокът има лицензия от АЯР за следващите 10 години.
 
Финансирането на всички дейности по мащабния проект и на двата блока е изцяло със собствени средства на АЕЦ „Козлодуй”.
 
„Общата сума по програмата за удължаване живота на двата блока възлиза на 292 млн. лв.“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства при връчването на лицензията. Тя допълни, че  рекордната печалбата на дружеството от 167 млн. лева за миналата година дава допълнително уверение за отличното му финансово състояние и подчерта ключовото значение на атомната централа за икономическото развитие на страната. Според енергийния министър, за първите осем месеца на тази година нетната печалба на АЕЦ „Козлодуй“, която осигурява 34% от националното производство на електроенергия, е над 270 млн. лева.
 
До края на годината или най-късно в началото на следващата година, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия, каза още Петкова.
 
Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в "обозримо бъдеще, до месеци", ще бъде издаден необходимият лиценз.
 
На срещата присъства директорът в "Росатом" Сергей Маргелов, който заяви, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически инвеститор. Той припомни, че през август руснаците са подали заявка за участие в конкурса заедно с още 12 кандидати.
 
"По отношение на участието в консорциуми, безусловно ние приветстваме такъв формат. Осъзнаваме, че такъв голям проект не може да бъде реализиран само от една компания. Ако в рамките на преговорите бъде сформиран такъв консорциум, при подаване на заявката, това бъде разгледано и одобрено от българската страна, "Росатом" ще участва в него", каза той.
 
"Сега процедурата се разглежда и топката е в българската страна. Твърде рано е да се говори за каквито и да било имена на партньори и форми на участие", обясни руският представител.