Промени предвиждат инженерингът при обществените поръчки да бъде забранен. Това съобщи на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Процедурата по инженеринг е обществена поръчка за строителство, при която се възлага изпълнение на даден обект без готови проекти, без отделно проектиране и надзор. Според министерството тя дава възможности за следните сериозни проблеми - оскъпяване на строителството от 4 до 5 пъти, "съдържа се в механизма", посочи Комитова; ниско качество; възможност за тежки корупционни практики.

"Затова считаме, че инженрингът трябва да отпадне за всички строежи в България, в които има дори 1 лев публични средства. Целта е да подобрим качеството, да намалим цената и да създадем условия за по-малка корупция, да не кажа нулева. Промените за инженеринга се отнасят към Закона за обществените поръчки, в който се готвят промени и от страна на Министерство на финансите и Агенцията за обществени поръчки, с които работим съвместно. Готови сме с текстовете за инженеринга и решихме да ги заложим, докато те правят промени за поръчките "Ин хаус", посочи още Комитова. 

Повод за нейния брифинг обаче на първо място е облекчаване на условията за вадене на строително разрешително. 

По този повод Комитова обяви, че са готови с текстове за промяна на създалия се мораториума върху строителство, който беше наложен с т.н. изискване за "приложена регулация". 

"Захванахме се със Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и прословутия чл. 148 за приложена регулация. Елементарно обяснено текстът е следния. Знаете новите квартали на София. Е, днес аз или вие се явявате като предприемач и искате да строите. Понеже преди 10 години никой не е отчуждил част от нивата, за да си направи улица, за да има имота достъп до имота и да строи в него, всички тези парченца превръщат статута на улицата на такъв с неприложена регулация. Досега обаче са разрешавали да се строи на парцелите на тази улица, но днес вече ни казват - съжаляваме, не може, защото не е приложена регулация. Следват тежки отчуждителни процедури, които почти никога не може да завършите и така на практика се въведе една забрана за строителство. Две становища на ВАС и ВКС са в тази насока - "въведена е недопустима безсрочна строителна забрана и промените са противоконституционни". Работим по този текст и имаме идеи как да го променим, така че всички да са доволни - тези, които искат да строят, да отчуждават и тези, които искат да прилагат регулацията", посочи още Комитова. 

Тя посочи, че се правят още промени в ЗУТ. Така например се предвижда реформиране на текстовете за външни захранвания - ток, вода, канализация - на преместваеми обекти. Тук служебният министър даде за пример инцидента с починало дете от токов удар на бул. "Гешев" в столицата. 

"Кабел с високо напрежение беше оставен оголен, незавършен и дадохме човешка жертва, но защо това е направено така? Защото там бяха сложени едни преместваеми обекти и незаконно бяха прекарани външно ток и вода. Никой не се е подписал на тези външни връзки. Когато този кабел стана причина да загубим човек, зад този кабел нямаше подпис. Затова се опитваме да променим един член на ЗУТ за външни захранвания на преместваеми обекти", посочи Комитова. 

Друга промяна предвижда ДНСК да може да регулира процеса с незаконни постройки по примера на "преместваемите обекти" от 200-300 кв.м. на къмпинг "Смокиня". 

"Опитваме да канализираме тези случаи, така че да няма вариант да се повторят. Знаете, че се оказа, че ДНСК не може да ги бутне", посочи Комитова. 

Не на последно място тя посочи и примера на "Артекст", при който 20 юристи дали различни срокове за завършване, т.е. за важене на строителното разрешително. 

"Този случай ни накара да мислим, че има разнобой в текстовете. Искаме да въведем елементарното и логичното - разрешението за строеж да важи само от датата на разрешението за строеж - тогава, когато е издадено и от там да се броят всички други срокове", посочи Комитова. 

Тя посочи, че за улеснение на строителните разрешителни се работи в още много посоки. 

"Тези документи са такива, че затрудняват много инвестиционните намерения. Всеки, който е строил дори вила, знае колко институции е обикалял, за да му одобрят строителните книжа и колко време се хаби за това. Този процес е мъчителен - издаване на разрешения за строеж", заяви служебният министър. 

Според нея затруднените правила са изгонили много чуждестранни инвеститори.

"Казват им ще стане след 1 месец, след месец - още два месеца и така на петата година може и да получат разрешение за строеж, а инвеститорът казва на втория месец "Бай-бай, България". Аз, ако чакам 5 години, моето инвестиционно намерение ще се промени пет пъти", обясни Комитова.  

По думите ѝ това създава условия за куропционни практики. "Вашата работа като не става 10 пъти, на 11-тия път казвате "На кого да дам парите", че да излезем от този ад". 

Тя представи и извършени промени по няколко неврологични пункта. На първо място това е Наредбата за паспортните на сградите.

"Заварихме една безумна наредба за паспортите. Такъв документ се изисква, само ако искаш да правиш преустройство. Защо на баба ви, която няма да извършва строителство, ще сложим срок до 2022 да изкара 1000 лева, за да си извади този ненужен документ, който изразява моментното състояние на сградата?", попита риторично тя и посочи, че това вече е напълно отпаднало. 

Друга съществена промяна е в Наредбата за достъпна среда. 

"Заварихме една наредба, която задължаваше в многофамилни жилищни сгради всички апартаменти да са предвидени за инвалиди. Изискванията за хора с уврежданията са най-общо следните - по-големи врати, по-големи бани, да няма прагове, балконът да е не по-тесен от 1,5 и т.н. До въвеждането на тази глупава наредба, ние имахме изисквания в сградата с над 30 апартамента да има един на партера, който да покрива такива изисквания и считаме, че има резон в една по-голяма сграда да има такова жилище. Но не приемаме всички жилища да са за инвалиди. Затова отменихме междувременно тази наредба и си дадохме срок да преработим текстовете", посочи Комитова.