Средностатистическата потребителска кошница, съставена от основни хранителни продукти, е поскъпнала с 4 лева само за последните 10 дни. 

От 13 март, когато бе въведено извънредно положение, до сега българинът оставя средно около 5 лева повече в магазина за закупуването същите стоки, сравнено спрямо предходния месец. Така коронавирусът сериозно беляза покупателната способност на населението - не само по отношение на доходи, но и по отношение на разходи. 

Най-голям ръст на цените у нас бе регистриран при нехранителните стоки. Всички препарати за почистване, дезинфекция, всички антибактериални пособия - спрейове, гелове, санитария, мокри кърпи, тоалетна хартия, всички предпазни средства - маски, ръкавици и прочие поскъпнаха драстично, като при някои от тях говорим поскъпване с 1000% /маски и гел дезинфектанти/. Така голям пакет мокри кърпи, който излизаше около 2 лева, сега не може да бъде намерен на цена под 4 лева. Спиртът е почти неоткриваем, но за сметка на това по магазините започнаха да се продават разфасовки със спирт за горене /опасен и непрепоръчителен заради метиловия алкохол/, който е изключително евтина суровина на значителни цени - 500 мл близо 3 лева. 

Поскъпването обаче далеч не касае само санитарно-хигиенните пособия, а обхвана сериозен сектор от стоки. Най-сериозно увеличение на цените се забелязва при плодовете и зеленчуците. От една страна цитрусите излизат от сезон, а от друга голяма част от тях са внос. При строгите към момента разпоредби за граничен контрол и усложнената ситуация в цяла Европа, но и на останалите континенти, по отношение на пътуването и пренасянето на стоки, големи транспортни фирми са започнали силно да повишават цените за доставки. Някъде вносът дори е невъзможен. По информация на TrafficNews цената за един тир от Турция за България се е повишила вече с около 700 евро и ако преди е пътувал за 1400 евро, то вече средно ставката е 2100 евро. 

Всичко това се случва в контекста на безпрецедентно поевтиняване на горивата на пазара заради обезценяването на петрола. Това обаче явно не е достатъчна компенсация за превозвачите. Сериозно утежняващо перо са възнагражденията, тъй като международните шофьори са настояли за увеличение на заплатите, мотивирайки се с това, че условията създават огромен риск за заразяване с COVID-19, а и буквално са поставени под постоянна карантина. Освен това чакането на границите е огромно, времето за доставка расте и оскъпява продукти и услугата драстично. 

И така, сред най-засегнатите от поскъпване стоки на пазара у нас са лимоните и чесъна. И двете се славят със своите полезни  и лековити свойства. Завишеното търсене в комплексната ситуация е вдигнала едровата цена на лимоните с около 1,30 лева до 3,35 лв на тържищата. На дребно източниците на витамин "Ц" се търгуват на цена от над 4 лева килограма, на места близо 5-6 лв. Портокалите също са се увеличили с по 20-40 ст на килограм. 

Килограмът на чесъна е скочил с 2 лева - до около 6 лева килограмът. Домати и краставици се продават дори по 5 лева килограм в малките магазини, докато по-големите хранителни вериги гледат да поддържат цена малко над тази по борсите - увеличила се при оранжерийните с около 50 стотинки до 2,83 лева, а при вноса до около 2 лева. 

Морковите и картофите също са сред стоките, чиято цена скочи с 25-30%, като на едро килограмът на картофите в момента се е покачил с около 35 ст. до 1,24 лв и с около 25 ст. при морковите до 1,07 лв. С надценки минимум още толкова и двете кореноплодни поскъпнаха драстично, докато стигнат до крайния потребител. Картофите бяха и част от продуктите, които се търсиха за запас в големи количества. 

От основните хранителни продукти за 10 дни килограмът захар е поскъпнал с 10 ст. до 1,40 лв. Яйцата са се оскъпили с 2 ст. за брой до 21 ст., а предвид предстоящият Великден се очаква да се увеличава още. Свинското, което претърпя голям пик в цените, още покрай свинския грип, още малко е повишило стойността си до почти 10 лева едврова цена за килограм. 

Останалите основни стоки запазват сравнително еднакви цени, но все повече се наблюдава увеличение на цените по малките квартални магазини. Предстои пазарът да бъде тестван дали рекордното понижение на цената на някои горива с по 1 лев, ще се отрази на цените на стоки и услуги и как ще продължи транспортния бранш. Второто неизвестно, което ще променя цените на пазара, е пиковото пазаруване и съответното презапасяване с някои продукти, което ще доведе до разрив между търсене и предлагане.