Спешни мерки за облекчаването на икономическите щети, причинени от ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса - за това настояват от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България.

От асоциацията предвиждат, че секторът им ще бъде съсипан, ако не се вземат навременни и адекватни мерки. Акцентите в предложенията са за отлагане на кредитите за 9 месеца, отстъпки за данъци и такси на всички нива и към всички институции. 

„Нашите членове са едни от най-големите данъкоплатци на местни данъци и такса смет, а сградите им осигуряват възможността на много глобални компании да разрастват своите офиси в България, осигурявайки високо платени работни места. Неблагоприятното отражение на пандемията върху всички аспекти на социалния и икономическия живот в глобален мащаб предизвиква тежки сътресения и в сектора, в който са активни членовете на Асоциацията. Именно затова предлагаме пакет от конкретни мерки, които да доведат до запазване на стопанската активност и съхраняване на потенциал, който да позволи бързото възстановяване на икономиката след кризата“, споделя Таня Косева-Бошова, председател на управителния съвет на АСБС.

По техните дими целта на предложените мерки е балансираното разпределение на рисковете и тежестите, но и са категорични, че изискват пълна мобилизация и участие на всички икономически субекти.

Ето конкретните спешни икономически мерки, които АСБС предлагат, както и мотивите за тяхното приемане:

  1. Въвеждане на държавен мораториум за плащанията на главници по кредити – с продължителност 9 месеца за всички длъжници, чийто бизнес е засегнат от блокирането на стопанския живот. Тези главници ще бъдат изплатени, но в бъдещи периоди след отшумяването на кризата и възстановяването на икономическия растеж.
  1. Запазване на всички договорени условия по кредитите – лихви, такси, срокове и други – непроменени за срока на отсрочване на кредитите. Горчивият опит от кризата 2009-2010 г. показа, че банките наложиха едностранно много високи лихви и такси на своите клиенти – това допълнително съсипа компаниите, вече пострадали от кризата.
  1. Временно освобождаване на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти за 2 месеца – за периода април-май 2020 г., когато се очаква да продължи невъзможността да се извършва пълноценна икономическа дейност.
  1. Отстъпка в размер 25% от плащането на дължимия данък недвижими имоти и такса смет за тези, които изплатят цялото си годишно задължение през периода на извънредното положение. Целта на тази мярка е да компенсира спада от приходи на общините от мярката в предходната точка именно за периода април-май.
  1. Изцяло освобождаване на собствениците на бизнес имоти, които имат забрана за извършване на стопанска дейност, от такса битови отпадъци за срока на обявеното извънредно положение – хотели, търговски центрове, магазини.
  1. Намаляване на местния данък за прехвърляне на имоти на 1% за период от 6 месеца, за да се стимулира подновяването на търговията с недвижими имоти и съживяване на напълно замръзналия пазар на имотите. Този сектор осигурява много работни места и плащането на местни данъци и такси и трябва да се стимулира да излезе от сегашното си блокирано състояние.
  1. Намаление на нотариалните такси с 50% за сделки, свързани с покупко- продажба на имоти – отново с цел да се стимулира пазарът на имоти. 

Аргументите за прилагане на мерките:

  1. Европейската Централна Банка вече даде насоки за прилагане на подобни инициативи на търговските банки. Повечето европейски страни вече са въвели мораториуми с подобни срокове – Румъния въведе 9 месечен мораториум върху плащанията на главници, Унгария прие срок до края на 2020 г.
  1. Българският банков сектор е добре регулиран и капитализиран. Прилагането на предложените мерки не би поставило финансовите институции в тежко положение. Те ще им позволят да не квалифицират тези свои вземания и да продължат да кредитират реалния сектор – следователно да помогнат с ликвидност в най-трудния период на възстановяване на икономиката.
  1. Наемателите в бизнес сградите /офис сгради, търговски центрове, хотели/ са пряко засегнати от блокирането на икономиката и пряката невъзможност да се извършва икономическа дейност. Естествена е тяхната невъзможност да заплащат наемите си, тъй като са ангажирани да запазят своите служители и тяхното възнаграждение – това ще принуди собствениците на бизнес сгради да не могат да плащат своите кредити към банките.
  1. Възстановяването от този икономически шок се очаква да бъде дълго и мъчително паради широкия му ефект върху всички икономически партньори на страната – поради това предлагаме периодите за мораториум върху плащанията да са толкова дълги.

„Съзнаваме сериозността на предизвикателствата, пред които сме изправени, както и отговорността за вземаните решения. Готови сме да участваме чрез наши представители в обсъждане на мерките, насочени към преодоляване на последствията от кризата и запазване и възстановяване на икономическата активност“, заключава г-жа Таня Косева-Бошова, председател на управителния съвет на АСБС.