Пловдивски затворник предяви иск в размер на 40 хиляди лева срещу ГД „Изтърпяване на наказанията” заради лошите условия зад решетките. Лишеният от свобода е стар клиент на съдебната система. От 2003 година до днес той обикаля по затворите в Пловдив и областта, като последната му присъда е от 2018 година.

В момента обаче, мъжът се чувства зле, депресиран, унижен и подложен на безчовечно отношение. Такива мотиви той е написал в молбата си, депозирана в Административен съд.

Лишеният от свобода, досущ като всички, опитали се да осъдят държавата, се придържал към твърденията, че в килиите е тъмно и студено, няма вода и тоалетна, липсва чист въздух и е пълно с хлебарки.

По време на едно от заседанията, мъжът разказал, че в килиите, к в които е обитавал през всичките 17 години, хората са били повече от допустимото. Бил е лишен от лично пространство, за да си почива. Прозорците – с две крила, но само едно се отваря, а светлина едва се долавя. Представени били и твърдения, че е липсвало санитарен възел и вода. Дори при авария през 2018 година, един месец са носили в съдове вода.

Лишеният от свобода бил атакуван постоянно от насекоми, за които не се пръскало. Засегната била и темата за хигиената, непълноценната храна и адекватно лечение. Затворникът се оплакал и в липсата на работа, макар сам да искал такава.

По време на делото били представени и свидетелски показания на още двама лишени от свобода, които разказали за мизерията в затвора. Макар в заседание да са били представени договори между затвора и дезинфекционна фирма, мъжете заявили, че действително в килиите било пълно с хлебарки и дървеници, имало мухъл по стените, а помещенията били мръсни.

От страна на пловдивския затвор пък били предоставени редица документи, оборващи тезата на лишените от свобода. Представени били графици за почистването, както и такива за вноса на хранителни продукти. Документи за наличието на затворници по стаите и квадратурите на последните също са били депозирани пред магистратите.

Видно от материалите по делото действително зад решетките има както студена, така и топла вода и парно. И въпреки твърденията, че лишени от свобода зъзнели през зимата, било предоставено копие от договор за наличие на парно.

В крайна сметка искът на затворникът бил частично отхвърлен. Според Административен съд няма доказателства в подкрепа на твърденията му, с изключение на тези, свързани с личното пространство. Действително се е установено, че килиите са били препълнени.

Поради последното Апелативен съд осъди Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията”  да заплати само 2700 лева на затворника, за причинени психически страдания.