"Мизерия и студ в зала „Академик“! Така спортуват студентите от ПУ". Това е заглавието на пуликацията на TrafficNews.bg от тази сутрин, в която е разказахме проблема на студенти, които са принудени да провеждат часовете по физическо възпитание на зала, която се намира на 7 километра от новата сграда на университета, до която всъщност има изградена нова спортна зала, но не се използва от студентите. Възпитаници на вуза се оплакаха, че провеждат учебните зинамания в помещение, което е студено и в окаян вид. Съблекалните в него също са мизерни. Подробности със СНИМКИ - ТУК

От ръководството на ПУ "П. Хилендарски" изпратиха право на отговор в редакцията на TrafficNews.bg, което публикуваме без редакторска намеса: 

В спортен комплекс „Академик“, споменат в статията, има три спортни зали: 

  1. Най-новата спортна зала „Колодрума“, в която се провеждат концерти и международни спортни събития;
  2. Малка спортна зала, собственост на Община Пловдив – тя е и залата, предмет на статията;
  3. Двуетажна спортна зала, която от 2016 г. с решение на Върховния административен съд отново е присъдена на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

В последната не се провеждат учебни занятия, поради необходимостта от ремонт, който ще бъде осъществен през 2017 г. и за който са водени разговори със „Сити газ“ и Община Пловдив. Тази спортна зала ще се преустрои в тренировъчна зала за спортните срещи в „Колодрума“.

Малката спортна зала предстои да бъде съборена от Община Пловдив, защото състоянието й не позволява реконструкция или реновиране. Тази зала е предоставена на ПУ „Паисий Хилендарски“ докато се реновирана двуетажната спортна зала.

В момента в малката зала е монтирана печка на дизелово гориво, от което университетът има наличност от над 10 000 литра, поставен е и калорифер. Отоплението работи от 6.30 ч. сутринта до крайния час на занятията – обикновено до 17.00 ч. Прекалено ниските температури – под -19 градуса, не позволиха по време на занятия температурата да се повиши повече от 14-15 градуса.

Вярно е, че залата е неугледна, но поради факта, че тя е чужда собственост, а не е на ПУ „Паисий Хилендарски“, както и заради водените дела, статутът на сградата все още не е определен и затова не е ремонтирана от университета.

В новата спортна зала на бул. „България“ №236А наред със студентите по теория и методика на физическото възпитание, провеждат часове и студентите от Педагогическия факултет, който се помещава в т. нар. Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ в съседство – на бул. „България №236“. От следващия семестър в графика на спортната зала ще бъдат включени и студентите от Факултета по математика и информатика, който също се намира в Нова сграда. По този начин ще се намали със 7,5 км пътят до зала за физическо възпитание на всички студенти от факултетите в Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“.