Пловдивчани съобщават за още измамници, предлагащи експресно издаване на шофьорска книжка, както и диплома за завършено средно и висше образование. Само преди няколко дни наши читатели сигнализираха до медията ни за скандалната практика, която по думите им става все по-разпространена, а желаещите да се възползват от нея – все повече.

Читатели изпращат други профили, които предлагат тази възможност, но този път към „обявата” са предоставени и телефонен номер, както и снимки на вече издадените фалшиви документи.

По думите на читателите ни свидетелство за управление на моторно превозно средство, с което снабдяват желаещите е „издадено” в Белгия. По този начин по-трудно би могло да се проследи при проверка дали шофьорската книжка е истинска, споделят хората. Освен това са предложили и промоция, като ако предния път цените варираха между 1500 до 2000, то сега необходимата сума е 999 лева. Читателите ни споделят, че при контакт с измамниците им е било съобщено, че шофьорската книжка, която ще получат е белгийска. 

Припомняме, че услугата се предлага без необходимо полагане на изпити и се разпространява във Фейсбук. Подобни измамници търсят клиенти в социалните мрежи, като правят страници и рекламират услугите си.

Мошениците обещават получаването на „легалните” документи срещу плащане, но в най-честите случаи освен човек да изгори с немалка сума пари – насреща не получава нищо. Според читателите ни в коментарите под публикацията има и заинтересовани потребители, които питат срещу каква сума се изпращат.  Припомняме, че цената, на която се предлага въпросната услуга варира от 1500 до 2000 лева.

Медията ни направи опит да се свърже с посочения телефонен номер, но без успех.

Установените лица, които изработват и продават незаконни шофьорски книжки ги грози до 10 години затвор. Ако пък униформените хванат водач с фалшиво свидетелство за управление на автомобил, то той се наказва с лишаване от свобода до 8 години.