Управителят на Онкодиспансера в Пловдив д-р Тихомир Дерменджиев ще може да си купи служебен автомобил „втора ръка” за  55 000 лева. Разрешението бе взето на сесията на Общинския съвет, като освен този автомобил, ще се купи и микробус за превоз на пациенти за 65 000 лева.

Това е втори общински шеф в Пловдив, който си купува нова „стара” кола за огромна сума след  директора на ОП „Паркиране и репатриране”, който  взе служебна „Шкода” за 60 000 лева

Нова кола за директора? Общинско предприятие в Пловдив си купува Шкода за 60 бона втора ръкаОП „Паркиране и репатриране" са се фиксирали в автомобил, който явно ще има представителни функции

В случая по-притеснителното е, че „старите и амортизираните” автомобили ще бъдат прехвърлени за превоз на кръв и кръвна плазма за пациентите, а шефът на лечебното заведение ще се вози в луксозен автомобил по време на служебните  си ангажименти.

Решението на местния парламент бе прието с 31 гласа „За”, като в него не участва поради конфликт на интереси общинският съветник от ГЕРБ Петър Ганев. Причината  е, че той е на договор в общинското лечебно заведение като експерт „управление  на кризи и ОМП”. Освен това една от „врътките” с колите на КОЦ-а е с неговият автомобил, а покупката на МПС-тата  - на базата на рапорт от Ганев.

Петър Ганев

В него се казва, че през 2020 година е бракуван служебен автомобил „Фолксваген Голф 4”, който  се е използвал за транспортиране на кръв и кръвна плазма, както и документи от различни институции. На нейно място  била даден служебната кола на Ганев- „Киа” и „той изпаднал в невъзможност” да си изпълнява служебните задължения. Поради това ще се направи заменка на колите.

Старата кола на съветника от ГЕРБ ще се даде за транспортиране на кръв и кръвна плазма, досегашният автомобил на управител – отново „Опел Инсигния” ще се даде на Ганев, а шефът на лечебното заведение ще си купи нова кола за 55 000 лева.

В рапорта е записано, че сегашната кола на шефът на лечебното заведение е над 200 000 км, закупена през 2014, като има високи разходи за поддръжка и обслужване заради своята натовареност.

Не е ясно защо вместо нова кола за управителя не се закупи специализиран автомобил за транспортиране на кръв и кръвна плазма. Също защо е тази сума от 55 000 лева, при положение, че микробусът за пациентите с капацитет от 9 души ще струва 65 000 лева.

По закон служебните коли на общини, лечебни заведения и държавни структури трябва да домуват на паркинг на съответната институция. Често обаче автомобилите се карат като лични от почти всички управленци.

Д-р Тихомир Дерменджиев