За по-малко от 10 дена в района на Бунарджика има шест аварии, сигнализираха жители на квартала. На тях вече им е дошло до гуша и стартират гражданска подписка за подмяна на водопроводните  и канализационни тръби.

Вижте какво написа един от потърпевшите:

"В жегите да останеш без вода е най-лошото наказание, което не бих пожелал на никого. За съжаление в днешно време за жителите на квартала около парк „Бунарждикът“ това е ежедневие.

В последните няколко години на ул. „Брегалница“ ежемесечно се спуква основният водопровод захранващ малки и големи улици около „Бунарджикът“. За отстраняването на авариите е нужно около 3 часа от страна на В и К – Пловдив. Водата започва да извира от улицата в продължение минимум на 1 час до пристигането на ударния екип на водоснабдителя. Трудно е да намериш точното място на теча, защото улицата толкова много пъти е разкопавана заради аварийни ремонти, че прилича на лунен пейзаж.

Историята започна в един слънчев ден около 12:00ч. на 22.07.2015 г. когато забелязах малък теч на улица „Волга“ и реших да се обадя на телефона за аварии, но за съжаление получих само свободен сигнал. Опитах още няколко пъти да се свържа, но без резултат и затова подадох сигнал на тел. 112 защото се опасявах от спукване на тръба, заради спирателен кран и опасното събиране на голямо количество оси около течащата вода.

Останах изключително изненадан, колко бързо хората от близките кооперации се организираха и започнаха да сторят бент от чували с боклуци от строителни материали, за да спрат притока на водата към гаражите и подземните етажи. След като успяха да спрат напора на водата започнаха приготовления за плаж. Сложиха се бански, изкараха се сгъваеми столчета и дори един смелчага влезе в образувалата се дупка – джакузи, за да се освежи след мъкненето на основите за бента.

След 3 сигнала на тел. 112 в 14:00 ч. пристигна ударна бригада на В и К – Пловдив, които за 3 часа успяха успешно да отстранят аварията.
Страхотно! Чудесно! Невероятно! Възхитително! Супер яко! Вече имахме вода, като желая да вметна, че от 8:00 ч. сутринта нямаше вода, заради друга авария на „Данаил Николаев“.

Сега вече с голямо задоволство можех да си взема душ, но това се оказа само блян. За съжаление 30 минути по-късно и 50 метра по-надолу отново потече вода от една от кръпките, която преди няколко месеца бе запечатана. Този път обаче улица започна да се напуква и пропада. Трябваше да бъде повикана допълнителна техника, защото не ставаше ясно от къде извира водата. Хората от квартала започнаха да се струпват около зейналата яма. Чудеха се кога ли този кошмар ще приключи и тайно се надяваха да е скоро. Започнаха да се носят огромни туби с минерална вода, а доста от хората си събраха багажите и използваха момента да посетят близки, приятели или роднини.

Неуморно се работеше вече около 1 час и половина, но така и не се виждаше точното място на аварията, затова се наложи да бъде разкопана още по-голяма част от улицата. Ситуацията ставаше все по-напрегната и изнервена.Не съм виждал до сега толкова мизерия, мръсотия, кал и корени. Поради многото кадри, които заснех с телефона бях предупреден и заплашен.

Да бъдеш професионалист е да приемаш осъзнавайки истината и да носиш отговорност за действията си. Стигнеш ли толкова ниско да заплашваш клиент, който обслужваш е смешно, абсурдно и скандално.

За 3 часа и половина аварията беше отстранена успешно.Дойде време за вечеря, но тръбата отново ни изигра лоша шега. В 20:30 ч. на 20 метра над втората авария се появи трета, която направо избликна от друга кръпка отново правена преди няколко месеца. За радост на живущите малка част от екипа се намираше още на място. Страшният филм се повтаряше за трети път днес. До 1:00 ч. сутринта В и К – Пловдив с голям късмет успя да пусне водата на квартала около „Бунаржика“.

В момента си мислите, че това се случва ежедневно някъде из Пловдив. Считате това за шанс, че един квартал е 18 часа без вода, но историята не спира тук. На другия ден страшният филм се повтори, но на самия булевард „Руски“. Не смятам това за съвпадение или просто лош късмет да си втори ден без вода е абсолютно наказание. Проблемът не е в нужната техника или наличния персонал, защото само и единствено благодарение на тях имаме вода. Казусът е много прост и нека да помислим заедно върху следната ситуация. Община Пловдив, като собственик на тръбите плаща за ремонтни дейности, а изпълнителя В и К – Пловдив получава възнаграждение за поддръжка и ремонтирани аварии.

Остава въпросът, кой трябва да предприеме активните действия по подмяна на водната инфраструктура и да бъде инициатор в дебат за бъдещото ни водоснабдяване. Не може в ХХІ век да бъдем оставени без вода с дни, когато за 1 седмица тръбите могат да бъдат сменени с нови. Безумно е да кърпиш един и същи водопровод над 22 пъти в рамките на няколко години и това да не ти прави впечатление, оставяйки всеки път единствената улица свързваща „Волга“ и „Данаил Николаев“ в тежко състояние.

Това е потресаващо и аз отказвам да живея по този мизерен начин, като се моля, когато се събудя да имам вода. Призовавам всички активни граждани, които са потърпевши от това безводие да се свържат с мен и да станат част от подписката, която стартирам."

Още новини ТУК

TrafficNews.bg