Миналата седмица GlasNews разказа за едно измамно милосърдие и как фондация “Социално братство и милосърдие“, която съществува повече от 20 години, събира пари за болни деца. Само че те не достигат до тях. Видяхте и реакцията в лицето на ръководството  на известна пловдивска болница. Те научили в хода на разследването, че се събират средства за лечение в болницата.

Кой събира парите? Къде отиват даренията? Как се внедрихме във фондацията и проследихме порочната практика за укриване на средства?  Вижте втора част от разследването на Тина Ивайлова и екипа на GlasNews.bg:

Срещнахме ви с родители на тежко болни деца от цяла България. Тези на Божидара от Мизия, Наско от Димитровград, Ивена от Каспичан, Божидар от Белово и тези на момиченце от Сандански.

„За това дете специално от Мизия два пъти пускаме писма до Здравната каса  дете да разрешат магнитен резонанс“, обясни Ангелин Кулински, председател на фондация „Социално братство и милосърдие“. Той обясни, че помага на родителите със скъпоструващи лекарства, които не могат да се открият в страната ни. Проверихме. Става въпрос за лекарства, които има във всяка една аптека и струват близо 20 лева.

 

Ангелин Кулински твърди още, че за Ивена от Каспичан спрял да помага, защото с парите от концерт, който той организирал, родителите на детето си купили кола. Друг обаче е организаторът на благотворителния концерт за Ивена, а  това лесно може да се провери. При желание от разследващите, не би било проблем да се провери и дарителската сметка, която тогава е открита. За пояснение - пари от такава сметка могат да се теглят само с разрешение от  съда. А едва ли някой съд би разрешил на родителите да изтеглят сумата, събрана за лечение за детето им, за да си купят кола.

За Божидар от Белово Кулински отново твърди, че  семейството злоупотребява със събраните средства. Родителите на Божидар категорично отричат това да е така и са готови да си търсят правата в съда.

Както стана ясно парите, които събира фондацията, са винаги с една и съща цел - за операции и рехабилитации в известна пловдивска болница. Само че собственикът на лечебното заведение и лекуващият лекар научиха от екипа ни за тези каузи. Ангелин Кулински твърди, че се познава със собственика на болницата и всичко, което прави фондацията, е обществена полза.

Наистина ли е в обществена полза? И колко печели един сътрудник във фондация „Социално братство и милосърдие“? Става ясно, че парите не са малко. Признават го сътрудниците, които работят във фондацията, пред наши подставени лица.

„Ако някой ме пита, ти нали се сещаш, че аз няма да кажа, че днеска съм изкарала 200 лева. Нали се сещаш, че аз казвам това, което е по закон“, казва Антония Илиева, която екипът ни многократно засне да събира средства в различни краища на страната. Заснехме я и как в края на работния ден проиграва спечеленото в казино.

В първа част на нашето разследване ви срещнахме с майката на Наско от Димитровград, за който фондацията на Ангелин Кулински събира пари от няколко години. Сега се представихме официално. Теменуга има четири деца. Наско е едно от тях. Детето е с церебрална парализа. Майката ни показва безсрочния договор и протоколите за дарение. Прави впечатление, че парите които са вписани в тези протоколи, са многократно завишени.

Докато сътрудниците на фондацията убеждават хората да даряват за операции на Наско от Димитровград, Анеглин Кулински признава, че те се правят по клинични пътеки. Другите разходи обаче по лечението на Наско са много и именно затова фондацията събира пари.

Колко са другите разходи? И как се набират средствата? За да разберем това, наше подставено лице кандидатства за сътрудник във фондацията. И сме одобрени. Преминава и курс на обучение, от който основното, което трябва да научи, е да обясни на всеки дарител, че на Наско се правят ежедневни рехабилитации в дома му. Струват от 80 до 120 лева на ден. Такива рехабилитации обаче никога не са правени на детето, декларират родителите.

Няколко дни  след срещата на подставеното ни лице с Ангелин Кулински, новият сътрудник вече е намерил бизнесмен, който да направи щедро дарение. Човекът с възможностите е друго наше подставено лице. Две от сътрудничките на фондацията – Василка и Елена, го убеждават колко е скъпо лечението на Наско и как дотук са изхарчени близо 100 хиляди лева. Решаваме да помогнем и внасяме по сметката на фондацията 1000 лева. Нашият сътрудник получава процент за това - 300 лева. Така разбираме, че сътрудниците работят на 30 процента, които обаче са не публикувани в Устава на фондацията. Там е посочено 22 процента.

За дарението, което направихме, получихме грамота. Надяваме се, парите наистина да се ползват за лечението на Наско.

Веднага след като излъчихме нашето разследване, последваха заплахи - за хора, които заснехме. Те пък пуснаха жалби в Районна прокуратура –Пловдив.

На ход са разследващите, пише GlasNews.bg