Спукани гуми, пръснати картери и готовност за протест. Такава е ситуацията в район „Северен” и по – конкретно по продължението на булевард Северен и улица „Димитър Стамболов”. 

През последните седмици трасето, свързващо гара Филипово и Брезовско шосе, е в отчайващо състояние. Дупка до дупка, кратери по 20 сантиметра, изронени павета, хвърчащи по колите. За компрометирането на пътя сигнализираха редица читатели на TrafficNewsbg.

Три коли са аварирали на улица „Димитър Стамболов” само за два дни, а причината е една и съща – спукан картер. Павета са били изронени и се е образувала огромна дупка. При преминаване на превозните средства, камъните покрай кратера отскачат и се забиват като гюлета я по окачване, я по ауспух, я по други важни части по автомобили и автобуси.

Такъв е случаят на пловдивчанин, живеещ в квартала. Във вторник вечер той е попаднал в дупката, едно от паветата е отскочило и се е забило в картера. Зейнала е огромна дупка, маслото е изтекло на пътя и колата останала на място.

„Наложи се да повикам приятел, за да ме изтегли до първия сервиз, тъй като повредата е сериозна. Оставам без кола за много време. Заради афекта не се съобразих със ситуацията и не повиках полиция. Ремонтът ще ми струва между 250 и 300 лева, а да не говорим неудобството, че оставам без кола „ разказа потърпевшият пловдивчанин.

През последните седмици „жертви” на пътя са станали и автобусите от вътрешноградския транспорт. Шофьори се свързаха с репортер на TrafficNews, пред който твърдо заявиха, че ще спрат да изпълняват курсовете си докрай и по разбитото шосе няма да навлязат.  Попадайки в огромните дупки, няколко рейса са пръскали гуми. Има и превозни средства с повреди по предните окачвания заради напречните процепи в асфалта.

„Паветата по улица „Димитър Стамболов” се забиват между двете гуми и те се пръскат. Една чисто нова гума струва 500 лева. Освен това когато се случи такъв инцидент, рейсът не може да се движи, забавя се графикът, потърпевши са хората. Понякога и самите те се оплакват, че се друсат като чували с картофи вътре  заради пропаданията по паважната улица. Ако не се вземат мерки, ще обръщаме на Гара Филипово и няма да изпълняваме курсовете си докрай. С колегите сами сме запълвали дупките през съботно-неделните смени. От сметището под моста на Ален Мак сме взимали камъни и пясък, насипвали сме отворите в настилката, но това е временно решение”, заяви водач на автобус по линия 12. Той самият е станал свидетел, как в понеделник жена е спукала картера си на улица „Димитър Стамболов”.

Инцидентът е станал около 18:00 часа, преди входа за голям строителен магазин. Колата е била избутана в страни от пътя и повече от 24 часа е била в това положение до репатрирането й с Пътна помощ.

Медията ни се свърза с Костадин Тотков от "Автобусни превози", който обслужват линия 12. Той потвърди за инцидентите, като посочи, че до момента, само за няколко седмици, 4 гуми са били пръснато от изронените павета.

„Имаме разбито окачване от дупките, счупени части по предниците. Сезирали сме Община Пловдив, по-конкретно Общинското предприятие по контрол на транспорта. Не сме говорили с районната администрация, това е ангажимент на ОП-то”, каза Тотков.

 

Репортер на TrafficNews потърси за коментар кмета на район „Северен” – Венцислава Любенова. При нея са постъпили сигнали, но само за една конкретна дупка, а именно на улица „Димитър Стамболов”.

„Взели сме отношение. При подаване на сигнала направихме моментална проверка. Установихме, че вече се работи по отстраняване на неравностите и компрометираната настилка”, заяви Любенова. Тя обаче не уточни дали и кога ще започне работа по ремонта на цялото трасе.