Жители на Крумово негодуват от купища отпадъци и мръсотия, които остават при сметоизвозването в населеното място. Фирмата, наета да се грижи за това, не изпълнява съвестно задълженията си, казват те и настояват за промяна.

Всеки път едно и също. След като вдигнат казаните, след тях остават разхвърляни отпадъци от товаро-разтоварната дейност на контейнерите. Дори изпочупиха и малкото здрави контейнери. Докога ще е така и кой ще се погрижи?“, пита жител на Крумово в сигнал до медията ни.

По думи на местни често се налага те са премитат след сметоизвозващата фирмата. На снимки, предоставени до редакционната поща, се вижда купчинки с боклуци, останали по улиците като диря след изпразването на контейнерите.
В действителност проблемът е голям. От около седмица се задълбочава, след като служители на фирмата, наета за да извършва сметоизвозването на селото, правят каквото поискат. Това важи за цялото село, остават купища отпадъци след тях и трябва да изпращаме служители на кметството да разчистват. Изглежда подхвърлят контейнерите от високо, защото колелцата им се изпочупиха, стоят накриво, коментира пред TrafficNews кметът на Крумово Стоян Минчев.


Снимка, правена след изпразване на контейнер за отпадъци

Изпратена е докладна до Община „Родопи“ и от негова страната е правен опит да се разговаря с управителя на дружеството КМД ЕООД. По думите на Минчев последните останали без успях.

Кметът обаче засяга и друг важен въпрос – съвестта на гражданите:

Ако трябва да сме честни, ние също имаме вина. Често в контейнерите за смет биват изхвърляни отпадъци, за които има други места – пълнят ги с окосени треви, тоалетни чинии. Подобни неща е забранено да се хвърлят в контейнера за битови отпадъци. Има си правила, които не се спазват от някои граждани“, каза Минчев.

В момента местната администрация работи по разкриването на три случая на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. При единия към момента е установено как бус на асеновградска фирма влиза в Крумово, от него слизат три момчета и започват да тъпчат кашони (рециклируеми) в контейнерите за смесени отпадъци.

За тази ситуацията ни сигнализираха двама жители. Потърсили сме съдействието на 5 РУ, в момента работим по случая. При изясняване на данните, ще им бъде съставен акт“, допълни Минчев.

Кметството е създало график за сметоизвозване на едрогабаритни или компостируеми отпадъци, напомни кметът.