Без строително разрешение, но със становище от Министерството на културата за археологическо наблюдение при изкопни дейности, днес в имота на ул. "Гладстон" 12 багери  започнаха да копаят. Къщата на Куцоглу, скандално бе съборена преди година и половина от инвеститорите фирма "Неокор билд" . Последваха действия и на прокуратурата като през юни Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема пълномощника на фирма "Неокор Билдинг"  Вероника Иванова. 

Становището за промяна по време на строителство и наблюдението на изкопните дейности обаче е издадено на съвсем друга фирма, а именно "Пи Билдинг 2020" АД, в съвета на директорите на която влизат Ненко Татаров, Валентина Татарова и Тодор Костадинов. 

На базата на документа от Министерство на културата, НАИМ на БАН издава документи за наблюдение на археолозите Здравка Коркутова и Десислава Давидова от Археологическия музей. 

Изключително странно както за експертите от район "Централен", така и за представителите на Инспектората към МК е как са започнали изкопни работи при положение , че няма издадено строително разрешение. 

"Не е променян проектът, според който старата къща нямаше да бъде съборена. Не знаем да е съгласуван нов с Министерството на културата. Нормалната практика е първо да има съгласуван проект и след това да бъде издадено строително разрешително", коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Той изрази опасения , че с премахването на основите съвсем ще бъде загубена историята на къщата. Всичко свързано с този паметник на културата е скандално. Смятам, че основите на сградата също имат защитен статут. Уведомили сме Министерството на куртурата и очакваме реакция. Факт е, че едва след като се разшумя за изкопните дейности, представителите на "Пи билдинг 2020" входираха уведомление, че имат нежда от помощна техника, за да почистят терена и да го подготвят за археолозите, каза Стаменов.

Обвинението срещу Валентина Иванова е, че на 5 юни 2019 г., в Пловдив, е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство  - защитената територия на недвижима културна ценност – жилищна сграда на ул. „Гладстон“ №12, имаща статута и на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и същевременно попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“ . Събарянето е в нарушение на Закона за културното наследство  - престъпление по чл. 277а ал. 6 вр. ал. 4 от Наказателния кодекс. 

Спрямо обвиняемата Иванова бе взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева, като същата е потвърдена от съда.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена Вероника Иванова е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева.   

Ако обаче разследването продължи да напредва със същите темпове, има голяма вероятност на мястото на разрушената къща да изникне нова кооперация, преди делото да влезе в съда. 

Сградата, в която преди 10 ноември се помещаваше детска градина „Славянка”, е проектирана от арх. Йосиф Шнитер и е паметник на културата от новото време с категория „Ансамблово значение”. 

Според одобрения от НИНКН проект, фасадата на сградата на ул. "Гладстон" 12 трябваше да бъде запазена и да претърпи вътрешно преустройство. 

Преди да бъде съборена,  красивата сграда, проектирана от арх. Йосиф Шнитер, бе собственост на старата пловдивска фамилия Обрейкови. Тя бе съхранена от набези и за щастие не последва съдбата на други архитектурни паметници да бъде изпепелена. Макар и с жестоки рани от времето, в продължение на години великолепната къща, улавяше погледите на ценителите.