Срещу президента на Полша Анджей Дуда е повдигнато обвинение от страна на организацията Център за мониторинг на расисткото и ксенофобското поведение заради критика, отнесена към филма „Зелена граница”. От организацията съобщиха, че първото изслушване по делото ще се проведе на 24 октомври 2025 г. пред Областния съд във Варшава и ще бъде достъпно за широката общественост. Датата на съдебното заседание е потвърдена и от президентството, а в съда най-вероятно ще се яви упълномощен представител на президента.

Филмът, чиято премиера се състоя на 5 септември 2023 г. на филмовия фестивал във Венеция, е вдъхновен от миграционната криза на полско-беларуската граница. Той разказва за тежкото положение на група бежанци, които се опитват да влязат в Полша, но са върнати в Беларус от полските граничари.

По този повод скоро след премиерата в телевизионно интервю президентът Анджей Дуда коментира, че не е изненадан от коментара на граничарите, гледали филма, които са използвали крилата фраза „в киното седят само прасета“, по адрес на публиката в киносалона.

Скандалното в този лозунг е, че той е използван в Полша по време на нацистката окупация през Втората световна война по адрес на зрителите на нацистките пропагандни филми.

Въпреки че признанието си, че самият той не е гледал филма, президентът Дуда заяви, че лентата е обида за полските гранични сили. По думите му лентата неправомерно представя граничарите като садисти:

„Това в крайна сметка са хора, които си вършат работата, като охраняват не само границата на Полша и сигурността на поляците, но и тези на ЕС и Шенгенското пространство. Следователно изпълняват задължения с международно значение.“