Полицейските служители, охраняващи 6-та палата на панаира, където работи Общинската избирателна комисия, преди минути изгониха представителите на всички медии, които отразяват изборите. По заповед на шефа на Охранителна полиция комисар Любомир Рашков журналистите са избутани зад загражденията, в които се намират представителите на секционните избирателни комисии. "Блъскаха ни все едно сме на футболен мач", предаде репортер на TrafficNews.bg. 

"Евакуацията"  е била предизвикана от няколко нарушения, които журналистите засекли. Те видели как жена бърка в отворен чувал пълен с бюлетини и нанася корекции върху протокола. На въпроса "защо нарушава закона", тя отговорила, че е имало техническа грешка и тя я поправяла. Законът обаче категорично забранява на членове на комисиите да отварят чувалите с бюлетините, след като веднъж те са запечатани. 

Избухнал е скандал и заради нанесени поправки в няколко протокола. 

"Ние нямаме отношения към броенето на бюлетините. Тук сме единство да охраняваме обществения ред", заяви пред репортерите комисар Рашков. 

Това е прецедент за Пловдив, досега медиите винаги са имали достъп до залата с представителите на СИК. Тяхното присъствие е гаранция за прозрачност на процеса. 

 

TrafficNews.bg