Темата за поскъпването на горивата става все по-актуална и със сигурност ще бъде такава и в следващите месеци, заради постоянно поскъпване на суровия петрол на световните борси. Това неизменно ни кара да се запитаме „получава ли българинът това за което плаща, когато зарежда на бензиностанцията?”.

Общоизвестна истина е, че качеството на горивата у нас е далеч по-лошо от това в другите държави. Как стои обаче въпросът с количеството заредено гориво?

Сигнал за евентуална злоупотреба и неправилно отчитане на количество зареден бензин получихме от наш читател. Той разказа пред наш репортер, че според него, литрите заредено гориво не отговарят на показаното на колонката.

„След като автомобилът ми изписа, че ми остава бензин само за три километра, реших да спра на първата възможна бензиностанция и да заредя малко количество, колкото да не изпадна в ситуация да закъсам, заради липса на гориво. Спрях на бензиностанция на входа на квартал „Столипиново” и поисках бензин А95 за десет лева. След зареждане забелязах, че километрите, които ми отчита колата като оставащ пробег с наличното количество гориво не се промени. Колата е „киа” 2020 година производство и би трябвало компютърът да отчита точно. След като се опитах да поискам обяснение от един от служителите на бензиностанцията, той грубо ми отговори „като не сте доволен пуснете жалба”. Така и направих и подадох сигнал до ДАМТН (Държавната агенция за метрологичен и технически надзор), които са органът контролиращ качеството и количеството на течните горива.”

Веднага след това от TrafficNews решихме да посетим въпросната бензиностанция, където се натъкнахме именно на проверка от ДАМТН.

Проверяващите споделиха пред медията ни, че е извършена инспекция на въпросната колонка и не са констатирани нарушения и разминавания. Измереното количество бензин налято в съд отговаря на отчетеното от бензиностанцията.  Служителите на контролиращия орган продължиха с проверката и на останалите колонки за зареждане.

От ръководството на бензиностанцията, коментираха, че най-вероятно малкото количество гориво не е било отчетено от сензорите в автомобила.

„Десен лева са по-малко от пет литра и е твърде възможно, според вида на автомобила и количеството на резервоара, компютърът му да не е засякъл с точност заредения бензин.”

Въпреки, че не бяха констатирани нарушения, мъжът подал сигнала апелира да се дава гласност на съмнения за подобни злоупотреби.

„При зареждането на следващата бензиностанция, за същата сума, автомобилът веднага отчете налятото гориво.”, сподели още той.

Видеото от проверката към статията е предоставено от нашия читател.