Нова мода е обхванала момичетата в тийнейджърска възраст, научи TrafficNews.bg

Все по-често деца между 11 и 14-годишна възраст решават да боядисат косата си със… степче. Те разтварят праха на сока във вряла вода и топят косата си в течността. Без да мислят за риска от изгаряне с водата или дали има нужда от подобна „манипулация”, момичетата рискуват.

После следва селфи сесия и „прическите” с червени, лилави и зелени оттенъци и качване на снимките в социалните мрежи.

„Дъщеря ми много искаше и нямаше как да й забраня, защото всички връстнички го правят”, разказа пред TrafficNews.bg майка на 14-годишна девойка от Пловдив.

За нея по-фрапиращото е, че цветът от „боядисването” със спетче трае 6 месеца. Момичетата започнали да правят това още преди година-две, но сега станало по-масова практика.

Проучване на TrafficNews.bg показа, че новата мода не е измислена у нас. В САЩ отдавна се боядисват с разтворими сокчета, но техните не се казват степчета, а Kool Aid. Деца правят видео с инструкции как се боядисва косата, майки описват как са усъвършенствали технологията.

До колко косата може да се увреди е много относително, по-слабите и тънки – повече, а по-здравите – по-малко. В крайна сметка самото създаване на тези кичури се прави със степче, което се разтваря във вряла вода. Самите киселини, които са в него, нагрети до степен на завиране, стават по-агресивни и могат да разпаднат кератиновите нишки в косъма и да увредят цялостната структура на косъма.

„Въпреки, че в началото косата не изглежда увредена, впоследствие тя може да нацъфти или да се изсуши до неузнаваемост. Има случаи, в които косата не била боядисана, а изгоряла като след студено къдрене. Структурата се увредила до толкова, че се наложило да се подстриже късо. Това се получава заради киселините в съдържанието на степчето. А за самите оцветители Е129 и Е124 отговарят за червеното в сока. Оранжевочервеният оцветител Е129 се свързва с появата на повече случаи на хиперактивност при децата. Е133, наречен още "яркосиньо", боядисва в червенолилаво. Единствените вреди, които може да предизвика, са алергии и астма.”, заявиха пред TrafficNews.bg фризьори от Пловдив.

Червеният цвят в разтворимите сокове (а и по принцип в хранително-вкусовата промишленост) се дължи на Е 129, познат и като Алура червено. Употребата му е широка и може да се намери в много хранителни продукти от магазина.
Как 8-годишно момиче се изгори, докато се боядисва със степче – ВИЖТЕ ТУК


TrafficNews.bg