На покъртителна гледка се е натъкнала млада майка от Пловдив, която през уикенда решила да посети Белинташ. Вместо да се наслади на природата и да се зареди от невероятната енергия на древното светилище, 22-годишната Нейка се захванала да събира фасове.  

„По пътя до скалното плато не обърнах внимание на боклуците (както винаги салфетки около пътеката и фасове) до момента, в който не изкачих стълбите. Първото нещо, което видях в краката си, беше фас. До него още един, и още, и още... Започнах да ги събирам, обиколих платото и тогава останах крайно разочарована - навсякъде, дори в издълбаните форми, беше пълно с угарки”, разказа пред TrafficNews пловдивчанката.

Жената обича природата още от дете. Родителите й използвали всеки свободен ден, за да я заведат някъде - независимо дали на палатка, или бунгало. Сега тя и съпругът й продължават тази традиция и се опитват да възпитат същата любов у детето си и да го научат, че природата е здраве.  

Всеки път, когато тръгват по пътеките, си носят чували, за да събират изхвърлените от други туристи боклуци. Този път обаче ги забравили в колата, затова започнали да събират фасовете в джобовете на раницата и в бутилка, която намерили на Белинташ. „Бутилката някой любезно беше зарязал на средата на скалите в една цепнатина, беше някой от днешните туристи. Нямахме много време, но там може би има още поне чувал фасове”, казва Нейка.

Според нея изключително опасни за природата са и стотиниките, с които туристите са запълнили всички форми и дори ствола на единственото широколистно дърво там. „Нямам идея откъде идва легендата за оставянето на пари. Очакват да забогатеят ли? Но не са сребърници и златни монети, нашите се окисляват, а окисляването им е враг на природата”, посочва жената.

По нейните наблюдения замърсяването не е само на Белинташ. Намирала е обувки, дрехи, пластмаса, дори матраци и дивани из цялата Родопа планина. Затова според нея е нужно да се налагат солидни глоби на хората, които изхвърлят боклучите си на нерегламентирани места, както и да се постави постоянна охрана там, където е възможно.

„Важно е обаче да имаме и гражданско самосъзнание, да престанем да си изхвърляме нещата. И може би повече доброволни кампании. Защото е явно, че хвърляме повече, отколкото успяваме да изчистим в кампанията “Да изчистим България за един ден”, смята младата жена.