Оказа се, че хора с психически проблеми взимат без проблем шофьорски книжки.

Ако кандидат-шофьорът е оповестил пред КАТ за проблемите си, трябва да мине преглед в специализирана комисия в Транспортна болница, която пък е една за цялата страна и се преглежда от психиатри, обясни д-р Цветослава Гълъбова, шеф на болницата в Корилово по Нова телевизия.

Ако обаче не е съобщил за проблемите си, получава книжка без оценката на експертите, добави тя.
Коментарът й беше във връзка с двата клипа, които се появиха в мрежата в последния от четирите почивни дни. На единия се вижда как мъж иска да бутне моторист на пътя. Оказа се, че шофьорът е имал психически проблеми.

Другият клип пък показа напрежение между шофьор и велосипедисти, който се представя за прокурор, а после пък се оказа, че е шофьор в прокуратурата.

Според нея хората избиват комплексите си на обществени места и заради това има агресия към все малко по-слаб, а на пътя това са мотористи,  велосипедисти.

"Няма проверка, няма регистър за психично болните, нямаме и информационна система", обясни д-р Гълъбова.

Според нея обаче ако се мине в другата крайност от този либерален режим ще е по-опасно, защото тези хора могат да се справят и не бива да се прекалява с ограниченията спрямо тях.

"Понякога психичните заболявания се отключват от употребата на наркотици. През последните години се засилва тази тенденция. Стана модерно да се употребяват наркотици, но за това не се говори, защото да си наркоман е точно толкова срамно, колкото да си психично болен", коментира д-р Гълъбова.

"Нацията ни е психично болна, всеки трети е заболял. Изтъпленията по пътищата са доста често срещани", заяви  и Йонко Иванов, председател на Съюза по авто-мото подготовка в България.

Според него никой не учи шофьорите, че трябва да погледат в дясно, защото там има велосипедист, че има мъртва точка, откъдето изкача моторист.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg