"Тези дни се сблъсках с изумително нагла лъжа на най-ниско ниво, пише Бистра Ранева, химик. Резонно беше на фона на огромните безпардонни лъжи и кражби от висши овластени да се появят и по-дребни мераклии с дефицит на сиво вещество. На пазарчето в Младост 1, София, има биомагазин, от който редовно купувам житни зародиши. Попитах за т.н. сода за хляб. Имаме, но е био, ми каза продавачката, БЕЗ ГЛУТЕН и АЛУМИНИЙ. Ококорих се. Действително на плика беше написано това. Цената: вместо 0.19 лв. както е в магазина, беше 2.50 лв.т.е. 13 пъти по-скъпа! Обясних,че натриевият/ амониевият бикарбонат е синтетичен неорганичен продукт и не може, няма как да съдържа тези съставки, няма нужда да бъде “очистван“ от тях. Продавачката горещо ми обясни, че тази биосода е внесена от Германия, фирмата там направила специални изследвания. Бързах, не влязох в дискусия. След седмица пак минах през магазинчето и запитах още ли продават въпросното чудо на природата. Да, продавали го и във всички биомагазини. Но не се виждаше. Поисках да го снимам, отказа. Поисках координатите на фирмата. Сега имала много работа, другата седмица. Казах й, че, ако не аз, някой друг ще я даде на Комисията на потребителите и съжалявам, че не го направих досега... Да, в това Мутровремие Царица- парица е най-тачена, най-желана, без значение как ще я постигнеш..."
Новата фобия на веганите е именно алуминият, какъвто, обаче в содата за хляб никога не е имало, за да бъде отстраняван. Содата е натриев бикарбонат с химична формула NaHCO3. Той е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (H2CO3). В нормални условия е бяло твърдо вещество. Произвежда се чрез процеса на Солвей, при който смес от вода, амоняк и натриев хлорид (готварска сол) реагират с въглероден диоксид.