Агресивно куче се нахвърли върху дете, докато върви с майка си към училище в Пловдив. Стресовата ситуация се е случила в „Смирненски”, а за случилото се пред TrafficNews разказа майката на детето Красимира Петрова. Тя сподели, че от известно време, докато изпраща 12-годишния си син до ОУ „Васил Петлешков” се засича с млада жена, която разхожда черно куче с внушителен размер и без намордник, което едвам удържа.

„По-скоро кучето разхожда нея, отколкото тя него. То я дърпа, тя едва го удържа, а на килограми са сходни или дори то може да е по-тежко от нея. Винаги пресичам на отсрещния тротоар като я видя, тъй като синът ми има страх от големи кучета, въпреки че ние имаме малко кученце, с което той е свикнал. Дори тази сутрин, когато го изпращах до училище го взех с нас, но го държах в ръцете си”, споделя жената.

Разказва, че вървейки днес към школото, заедно с детето и кученцето, въпросната жена се е появила срещу тях с кучето, чиято порода не може да определи.

„Както вървяхме и жената се появи пред нас с кучето, чиято порода не знам, но със сигурност е едро и е над 50 килограма. Тъй, като синът ми изпитва страх от големи кучета го прибрах по-навътре на тротоара, а голямото куче фокусира моето. Започна да лае, при което жената едва го удържаше, а накрая се нахвърли върху сина ми. Разбира се под афект от случилото се, все пак става въпрос за детето ми, което е нападнато от кучето, аз започнах да викам „Къде си тръгнала с това куче?”, разказва пловдивчанката.

Красимира споделя, че поне е очаквала извинение за ситуацията от жената, тъй като детето видимо е било изключително уплашено от случката, но въпреки това тя не е получила извинение от стопанката на животното.

„Не получих дори едно извинявай, а дори обратното- тя започна да ми крещи нещо, но бях толкова уплашена, че не можах да чуя какво. Впоследствие детето ми каза, че е казала „Ела де, ела да те видим”. Толкова се възмутих от случилото се. Ами ако утре не успея да го изпратя до училище и се наложи да върви сам натам, да треперя дали детето ми ще стигне здраво до училище, защото някои хора не могат да полагат адекватни грижи за животни ли?”, заяви тя.

„Аз обожавам животни, синът ми също, но за мен е безумно да се допуска на поразия отглеждането на огромни и опасни кучета, от хора, които не знаят как да ги възпитават и да се грижат за тях”, добавя още Красимира.

След случилото се тя е подала сигнал до телефон 112, както и е разговаряла с районния инспектор, тъй като заявила, че се чувства силно притеснена от потенциалната опасност въпросното куче да се нахвърли отново на някой или пък да стане още по-сериозен инцидент.

„Беше ми заявено, че ако искам да подам сигнал, трябва да намеря къде живее жената, в кой блок, вход, етаж и апартамент, за да им съдействам. Не смятам, че това е моя работа, тъй като е абсурдно аз да издирвам и събирам лични данни за конкретен човек и да изземвам тяхната роля. Аз съм изразила своята позиция и притесненията си към органите на реда и очаквам те да направят необходимото”, разказва още Красимира.

Системно у нас има случи на нахапани хора или животни от по-едри породи, или заради невъзможност от стопанина да удържи кучето, или заради липсата на поставен намордник. Само преди месеци питбул нахапа стопанката си във Варна, която почина от кръвозагуба. Преди дни пък мъж бе нахапан от куче в Кюстендил, като отново жена го беше разхождала.

„Това са едри породи, които не могат да се отглеждат от всеки. Трябва да има някакви ограничения, за да се предотвратят случаи на нападения и дори смърт”, категорична е пловдивчанката.

Неслучайно в много европейски държави съществува електронен регистър за едрите породи, склонни към агресия. В много страни дори са и забранени за отглеждане. Можеш да бъдеш включен в електронния регистър, само ако си одобрен и е доказано, че можеш да полагаш грижи за такава голяма порода куче.

На територията на Обединеното кралство са забранени общо 5 породи кучета. Забраната за отглеждане и развъждане на опасни породи има и в Дания. В страната са забранени общо 12 породи кучета.  В списъка с опасни четириноги може да влезе всяко куче, което изглежда заплашително. Норвегия е друга скандинавска страна, в която са наложени строги мерки срещу отглеждането на някои породи кучета.

Други големи държави в Европа като Полша, Германия и Франция не са наложили забрани за отглеждането на породи кучета, но стриктно следят дали са спазени всички мерки за безопасност. В тези държави собствениците на опасните породи трябва да са навършили 18-годишна възраст и да имат разрешение от ветеринарните органи за отглеждането на определената порода.

У нас обществото е разделено на две щом се заговори за въвеждането на подобни забрани. Тук също има не малко случаи на нападнати хора от опасни породи кучета. Според кучешки доброволци трябва да се инвестира повече в обучението на кучетата от професионални треньори. Отчитат, че кучетата не трябва да бъдат съдени според породата си, а според поведението си и най-вече трябва да се внимава за поведението на стопаните и начините, по които те ги обучават.

Припомняме, че глобата за разхождане на куче без намордник може да стигне до 1000 лева, а причината за по-строгия контрол в последните месеци станаха серията от инциденти на хора, нахапани до смърт от кучета.