Шефовете на  Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) лично да се запознаят със  строителството край плажа в местността Алепу край Созопол, е разпоредил премиерът Бойко Борисов. Това съобщи в предаването "Лиле в лице" вицепремиерът Томислав Дончев. 

Вчера бяха разпространени снимки от застроения плаж, на които ясно се вижда , че там се строи хотел, но според проверяващите от РДНСК това е подпорна стена.

"Не съм разглеждал документацията, може да има и подпорна стена, но очите ми виждат хотел. Това е видимо с просто око", каза Дончев. Премиерът е разпоредил на ДНСК да се запознае със ситуацията лично на място и когато пред очите им са не само документите, но и това, което виждат, да ни осветлят," каза вицепремиерът. Според него е сложен въпрос от гледна точка на законодателството "как се комбинира подпорна стена и хотел".

По думите му проверката ще се осъществи бързо, защото "това е горещ обществен казус и не можем да чакаме проверката да тече седмица или две".

Това, което виждате на снимката, не е хотелски комплекс, "не представляват стаи, а носеща конструкция, с цел спиране на земните пластове зад нея".

Заключението  на строителния контрол в Бургас, след като за трети път бе направена проверка на строежа на плаж "Св. Тома", е , че това не са етажи , а укрепване на свлачище. Още преди година "брегоукрепването", разбуни духовете , когато строителна техника започна да излива основи за масивна конструкция. Още тогава стана ясно, че по проект строителството на ваканционен комплекс ще помогне да се... укрепи свлачището. Както и че са издадени надлежно всички разрешителни, от всички замесени институции, в т.ч. от тези към екоминистерството, тъй като планираните курорти попадат в две защитени местности до езерото Алепу. Т.е. всичко е законно. 

Това, което виждате на снимката, не е хотелски комплекс, "не представляват стаи, а носеща конструкция, с цел спиране на земните пластове зад нея", твърдят от РДНСК- Бургас. "Четирите етажа не са сграда, а строеж. Така е отразено в проекта. Единствено и само стоманобетонна конструкция. Обемите, които виждате не представляват стаи, а носеща конструкция, с цел спиране на земните пластове зад нея."

Констатацията е на директора на бургаската строителна инспекция Милен Ненчев. На въпрос дали "строежът" ще се ползва като хотел, отговаря че част от направените помещения все пак можело да се използват, но за обслужващи цели. И щели да бъдат под земята.

Брегоукрепването е първият етап от изграждането на два курортни комплекса на площ от 20 дка - "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж", като по план трябва да има хотел и пред издигнатотото геозащитно съоръжение, буквално на 30 метра от морето. Схемата е интересна сама по себе си - брегоукрепване за сметка на инвеститора, с "избиване" на вложените средства чрез построяване на курорт. Самите дейности се изпълняват от "ГБС Турс", дъщерно дружество на "Главболгарстрой". От строителната компания обясняват, че това е частен урегилиран имот и нито държава, нито община могат да направят укрепване. Съоръжението било трудоемко и трудно за изпълнение финансово - над 1 милион лева. 

"ГБС Турс" спечели през 2017 г. и концесията на плажа за срок от 20 години. Компанията е и собственик на намиращия се в близост комплекс "Св. Тома".