
Когато се опитваме да отслабнем, знаем че консумацията на протеини е важна, за да се чувстваме сити, да имаме енергия за спорт и да горим излишните мазнини. Свързваме протеините само с животинските източници като яйца, месо, риба. Не бива да забравяме, че има и растителни, които е важно да добавим към диетата си. Те обогатяват менюто ни с хранителни елементи и помагат в отслабването.
Броколи
Ако спазвате диета, добавете към менюто си тези зеленчуци. Броколите спадат към групата на сложните въглехидрати. Те са богати на фибри, протеини и други детоксикиращи съединения. Поради високото си съдържание на вода, осигуряват и ситост, запълвайки стомаха.
Спанак
Спанакът е един от най-богатите на протеини зеленчук. В 100 г суров спанак се съдържат около 2,3 г протеини. За тези от вас, които тренират редовно (и не само), спанакът е подходящо допълнение към печеното парче месо. Той ще ви осигури енергия и необходими витамини и минерали.
Грах
Зеленият грах е суперхрана, тъй като ни осигурява много антиоксиданти. Според проучвания, граховият протеин спомага за осигуряване на ситост и намаляване на апетита.
Сладки картофи
С тях може да замените обикновените, когато искате да отслабнете. Консумацията им в разумни количества може да подобри метаболизма ви, пише az-jenata.bg.
Карфиол
Карфиолът има малко калории за 100 г и около 2 г протеини. Също така има малко въглехидрати, което го прави подходящ за диетичните режими на хранене.
Тиква
Тиквата е плодов зеленчук. Консумацията ѝ ни осигурява фибри, протеини, витамини А, желязо, цинк, мед. С нея може да си приготвяте пюре, здравословни палачинки или да я хапвате печена. Тиквата засища, подобрява храносмилането и помага в отслабването.
Целина/селъри
Когато сте гладни между основните хранения, може да залъжете глада си със селъри. Целината е подходяща за супи, пюрета, ястия. Тя доказано намалява нивата на натрупаните мазнини в черния дроб, като има и способността да регулира метаболизма на липидите.
Червено цвекло
Фибрите и протеините в цвеклото помагат за повишаване на ситостта и енергията. Редовната консумация на зеленчука намалява и риска от диабет.
Тиквички
Нискокалорични, богати на вода, витамини А, С, от групата В, калий и протеини. Консумацията им ще ви помогне да задържате по-малко излишни течности.
Бамя
Бамята е друг растителен източник на протеини, подходяща за вашата диета. Тя ще ви осигури и витамини К1, С, калий, фибри, фосфор, калций.
Още от категорията
Виж всички
Доставени са 15 хил. дози от ваксината срещу грип за деца

Кръвен тест може да открие над 50 вида рак
