Зехтинът е изключително полезен за здравето. Първата, може би и най-важна причина, която трябва да се знае за зехтина е, че е напълно натурален продукт. Зехтин екстра върджин е всъщност чист сок, получен чрез механично пресоване на маслините, без добавки на химикали или каквато и да е термична обработка по време на този процес.

Следваща причина е фактът, че съдържа витамин Е, К и А и Омега - 3 мастни киселини, които подхранват нашите кръвоносни съдове и предпазват организма от злокачествени заболявания.

 [/userfiles/files/olive-oil-968657_960_720.jpg]
 
Учени от Оксфордския университет са убедени, че зехтинът е един от продуктите, който пречи на злокачествените заболявания, разбира се, заедно с пресни плодове и зеленчуци. Доказано е, че режимът на диети, богати на зехтин намалява броя на злокачествените тумори на дебелото черво, гърдата и тумори на кожата, пише cluborfei.com

 [/userfiles/files/olive-oil-1596639_960_720.jpg]

Зехтинът помага не само на сърцето и кръвоносните съдове. Оказва се, че малко количество чист зехтин на ден, погълнат на гладно, прави чудеса с организма. Вижте какви!

1. Прочиства дебелото черво.
Зехтинът предпазва дебелото черво от рак. Една супена лъжичка на гладно премахва токсините и регулира запека.

2. За красиви кожа, коса, нокти и здрави кости.
Зехтинът има множество ползи за кожата, косата, ноктите и костите. Ако пиете по една супена лъжица на гладно на ден ще забележите как косата става мека, лъскава, здрава и хидратирана. Растежът ѝ ще се ускори. Ноктите ще станат по-розови и здрави.

3. Детоксикира черния дроб.
За да прочистите черния дроб от токсини смесете 2 супени лъжички зехтин със сока от половин лимон. Разбъркайте сместа в чаша и я изпийте на гладно. Правете това всяка сутрин.
 
И в крайна сметка, той е много вкусен.

 [/userfiles/files/olive-oil-1412361_960_720.jpg]

Въпреки че много хора смятат това масло за отблъскващо, поради миризмата или просто заради недостатъчното познаване на неговите характеристики, зехтина, разбира се, не е отблъскващ, нито неприятен.

Екстра върджин масло, студено пресовано, рафинирано, домашно или каквото и да е друго, всяко има различен, специфичен вкус, от леко, кремаво, до горчиво.
Зехтинът със сигурност трябва да се превърне в продукт, който трябва да използвате в приготвянето на вкусни ястия, защото ако не сте знаели това досега, сега вече знаете.