Произходът на кивито всъщност е от Югозападен Китай, макар че днес то се отглежда в много части по света и може да бъде намерено в магазините целогодишно. Именно есента и зимата обаче са неговите сезони, когато е и най-добре да го консумираме.
Ето шест добри причини за здравето ни всеки ден да ядем поне по едно киви.
За добро храносмилане
Кивито подпомага храносмилането благодарение на разтворимите и неразтворимите фибри, които съдържа. Първите действат благоприятно на чревния микробиом, докато вторите помагат за редовното облекчаване на червата. Освен че консумацията на киви доказано помага при запек, може да ни предпази и от развитието на синдром на раздразнените черва (IBS), сърдечно-съдови заболявания, диабет и депресия.
За силна имунна система
Кивито е отличен източник на витамин С и мощен антиоксидант, който ни помага да укрепим имунната си система. Според изследвания яденето на две кивита дневно за четири седмици може да подобри функцията на имунните клетки. Само в едно киви има 64 милиграма витамин С, което е 71% от препоръчителния прием за мъжете и 85% за жените. Освен това се бори и с оксидативния стрес, който уврежда здравите клетки и е отговорен за редица заболявания.
За здраво сърце
Освен физическата активност, една добре балансирана диета, богата на зеленчуци и плодове, сред които и киви, ни помага да поддържаме сърцето си здраво. Две отделни проучвания показват, че консумацията на три кивита дневно понижава кръвното налягане и повлиява положително на холестерола.
За здравословно тегло
Кивито е сладък плод, но с ниско съдържание на калории. Освен това имат диетични фибри, които допринасят за усещането за ситост. С 42 калории и 2 г фибри за едно киви, този плод определено може да бъде част от ежедневното ни меню, включително на хора, които целят да свалят излишни килограми.
За здрави очи
Благодарение на витамин C, както и каротеноидите лутеин и зеаксантин, открити в кивито, консумацията му ни помага за поддържането на оптимално зрение и намаляването на риска от свързани с възрастта проблеми с очите, като дегенерация на макулата и катаракта.
За балансирана кръвна захар
Кивито има високо съдържание на вода и е с нисък гликемичен индекс. Това означава, че консумацията му ни помага да поддържаме умерени нива на кръвната захар. Затова и то е сред предпочитаните плодове от диабетици, пише Health.
Източник: lifestyle.bg
Още от категорията
Проф. Кантарджиев: Причината за безплодието у нас е недобре лекувана полово предавана болест