Депресия, вечно напукани устни, безжизнена суха коса и кожа – не се тревожете, това е нормален зимен сценарий. Не е трудно да се справим с него. Достатъчно е да вкараме в дневното си меню 5 правилни продукта!
Продукт 1: Риба
Рибата съдържа лизин – незаменима аминокиселина, която има мощно противовирусно действие, предотвратява остри респираторни инфекции. Лизинът участва и във възстановяването на кожата след агресивно действие на студ и вятър, помага за по-добра концентрация на вниманието и предпазва от преумора.
Важно: съчетавайте рибата с правилни продукти
За да намалите и предотвратите повторната проява на досадното „измръзване” на устните, помага ударната противовирусна комбинация от лизин, цинк (търсете го в морските продукти, тиквените семки, сусама, пшеничния зародиш), витамин С (в броколито, цветното и бялото зеле, магданоза, сушените шипки, кивито, грейпфрута, ананаса, цвеклото, морковите, зеления грах, чесъна, ябълките, лимоните) и млечнокисели бактерии (в обикновеното кисело мляко, сметана, извара, сирене).
Всички продукти трябва да се подлагат на минимална топлинна обработка и може да се консумират във вид на витаминова салата. Наложете си сутрин и вечер да изпивате и по чаша айрян например, пише Cluborfei.com
Продукт 2: Телешки, пилешки и гъши дроб
Дробът е богат на селен. Този безценен микроелемент ще ви помогне да се справите с отслабналия имунитет, забавената обмяна на веществата, косопада, чупещите се нокти, възпалителните процеси по кожата, бледия тен на лицето и раздразнителността.
Как да консумираме, за да извлечем максимална полза
1. Най-добре селенът се усвоява при наличието на витамин Е, затова смело можем да го приготвяме с което и да е растително масло. Важно е да го правим правилно: дробът трябва да е нарязан на парчета с дебелина 1 – 1,5 см, овалва се в брашно (за да запази сочността си), слага се в загрята мазнина и се запържва за кратко от двете страни – не повече от минута за всяка. Ако дробът се пържи дълго, той губи голяма част от полезните си вещества.
2. Съчетайте дроба с продукти с високо съдържание на калций, който се усвоява само при наличието на витамин D: обезмаслени млечни продукти, спанак и всякакво зеле, бадеми, орехи, сусам, соеви продукти и пресни листни зеленчуци.
Продукт 3: Орехи
Орехите помагат да се избавим от проблеми като капилярчета по лицето, повяхнала кожа и мимически бръчки. И всичко е благодарение на това, че орехите са богати на антиоксиданти, омега-3 и селен, които забавят стареенето на организма и увеличават защитните му функции, спомагат за регенерирането на клетките, подобряват работата на сърцето, мозъка и укрепват стените на кръвоносните съдове.
Как да ги консумираме
Орехите са достатъчно калорични, затова по-добре да се ядат на закуска или като междинно похапване през първата половина от деня. Дневната норма е 4 до 6 ореха, не по-рядко от 3пъти седмично, а най-добре е всеки ден.
Продукт 4: Тиква
Благодарение на витаминно-минералния си състав, тиквата успешно се бори със зимни проблеми по кожата, като сухота, зачервяване, раздразнение, студова алергия и бледност. Съдържанието на бета каротин (или витамин А) в тиквата е пет пъти по-високо, отколкото в морковите.
В по-външните слоеве на тиквата (по-близо до кората) се съдържа много цинк, който помага на кожата да остане еластична и премахва раздразнението.
Как да използваме тиквата максимално добре:
1. Когато белите тиквата, нека да е възможно най-близо до кората.
2. Към ястията с тиква добавяйте капчица растително масло – витамин Е е необходим за усвояването на бета каротина.
3. При топлинна обработка количеството полезни вещества намалява с 20-30%. За предпочитане е тиквата да се консумира сурова, във вид на салата.
4. Бета каротинът най-добре се усвоява във вид на пюре – отличен повод да приготвите смути от тиква.
5. Правете си възстановяващи маски за кожата на лицето: 2-3 с.л. запечена тиква се намачква старателно с вилица, добавят се няколко капки масло от пшеничен зародиш или жожоба, разбърква се и се нанася на кожата за 15-20 мин. След това се изплаква с хладка вода и се нанася овлажняващ крем.
Продукт 5: Пшенични кълнове
Ако през зимата често изпадате в депресивни съсътояния, лесно се ядосвате за глупости, то категорично на вашия организъм не му достига фолиева киселина (или витамин В9), който в най-голямо количество се съдържа в пшеничните кълнове.
Фолиевата киселина взима непосредствено участие в производството на серотонин – „хормонът на щастието”, който успокоява нервната система, зарежда с оптимизъм и осигурява положителни емоции.
Как да се употребява:
Най-добре е пшеничните кълнове да се консумират в суров вид, като се добавят в каши, салати, супи или в сандвичи. Дневната норма е 50-100 г.
Бъдете красиви през всеки сезон!
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?