Редовната консумация на ядки значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, смятат шведски учени. В изследването са взели участие 60 000 жители на Швеция на възраст 45-83 години. Доброволците са разказали за своите хранителни навици и начин на живот, след което медиците са наблюдавали тяхното здравословно състояние в продължение на 17 години.
През този период при наблюдаваните са регистрирани 4983 сърдечни пристъпа, от тях 917 са били с фатален край, 3160 случая на сърдечна недостатъчност, а също така 7550 случая на аритмия, пише БГНЕС. Учените са установили, че прилюбителите на ядките рискът от възникването на сърдечна недостатъчност е по-нисък с 20%. В същото време при консумацията на ядките от един до три пъти месечно случаите на аритмия намаляват с 12-18%.
Медиците отбелязват, че ядките са източник на здравословни мазнини, минерали и антиоксиданти, които положително влияят на сърдечно-съдовата система.
Още от категорията
Виж всички
Мутацията на грипа във Великобритания може да дойде у нас
Акценти
Виж всички
Жалби блокираха проекти за над 40 млн. лв. в Пловдив
Свлачище блокира път в Смолянско
Църквата почита Света Анна - майка на Богородица
Приеха бюджета на ДОО за 2026 г. на първо четене