
В разгара на лятото сме и на пазара има огромно количество праскови. Освен че са много вкусни, особено когато са в сезона си, те са източник и на редица ползи за здравето.
Тези вкусни плодове са много богати на витамин С, отговорен за производството и правилното функциониране на клетките, както и на витамин А, който подсилва мембраните на клетките от респираторния тракт, като така предпазва от навлизането на микроби в кръвния поток. Прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет.
Грижат се за правилното функциониране на храносмилателната система и регулират нивата на кръвната захар. Прасковите съдържат и пребиотици, които подхранват добрите бактерии и имат противовъзпалителни качества.
В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които контролират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, които усилват усещането за ситост. Освен това, естествената сладост на прасковите ни е достатъчна, за да ни спре от това да посегнем към много по-калорични десерти, пише Дарик.
С една праскова получаваме около 8% от дневната доза калий, който пък поддържа кръвното налягане в норма. Калият е естествен диуретик и спомага за извеждането на излишната течност и сол от организма, като така намалява напрежението върху сърцето и артериите.
Полифенолите, които се съдържат в тези плодове, могат да намалят растежа и разпространението на някои видове рак. Не трябва да забравяме също, че прасковите са много полезни за очите и мозъка.
Така че ако все още не сте добавили в лятното си меню тези вкусни плодове, поправете веднага тази грешка!
Още от категорията
Виж всички
Доставени са 15 хил. дози от ваксината срещу грип за деца

Кръвен тест може да открие над 50 вида рак
