Една от ароматните подправки – куркумата, която влиза в състава на кърито, може да бъде силно отровна. Така смятат учени от Станфордския университет, които проучили причините, поради които жителите на Бангладеш имат високи концентрации в кръвта на олово.
Специалистите стигнали до извода, че в куркумата се съдържа този тежък метал, а той има невротоксично действие, съобщава сайтът Phys.org, цитиран от Tialoto.bg.
Според учените, при преработката на куркумата се добавя оловен хромат в качеството на оцветител, за да ѝ даде характерната яркожълта окраска. Тази практика продължава от 80-те години на миналия век, когато наводненията повлияха отрицателно на посевите с растенията, като обезцветиха техните корени.
Оловото увеличава риска от сърдечносъдови заболявания при възрастните и води до нарушение в развитието на нервната система при децата.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?