Статистически данни от редица проучвания (както в Европа, така и в САЩ) показват че жените изпитват болка във врата и горната част на гърба малко над два пъти по-често от мъжете. Друг важен извод, който се отчита от мета-анализа, е, че причините, които водят до болка в областта на гърба (независимо горната или долната част) при различните полове е различно.

Големината на гърдите при жените оказва роля върху стойката в една или друга степен, като някои мускулни дисбаланси (например скъсен или удължен голям гръден мускул) може да допринасят за по-изразена симптоматика.

По-големите гърди имат отношение към болката в рамото и шията, в резултат от промени в центъра на тежестта, а бюстовете размер над чашка D могат да доведат до непрекъснато напрежение в средните и долните влакна на трапецовидния мускул и свързаните мускулни групи.

Проблем може да бъде бързото израстване на гърдите при момичетата в пубертета, тъй като голяма част от тях с цел да прикрият промяната започват несъзнателно да се изгърбват, така че скъсяват гръдните мускули, влошават дишането и като краен резултат е възможно да развият сколиоза.

Увеличеният обем на гърдите нарушава центъра на тежестта и кара мускулите на врата, раменете и гърба да компенсират, като всичко това може да доведе до повишено напрежение и последващо проявяваща се болка. Но в тези случаи често гърдите могат да бъдат пропуснати като фактор и най-често за диагностиката започва търсене на дискови хернии, протрузии. Често, дори и в ранна възраст, е възможно да има лекостепенни протрузии, които да бъдат посочени като причина за болката, а те да са изцяло асимптомни.

Колкото по-големи са гърдите, толкова повече е налице нуждата от засилване на мускулатурата – както на гърба, така и на гръдната мускулатура отпред на торса. Тази предварителна работа е особено важна, когато предстои поставяне на силиконови импланти, особено ако се очакват по-големи обеми, които рязко могат да се отразят на цялостната стойка.

Освен това големите гърди могат да повлияят на движенията в областта на гръдния кош, особено при слаба мускулатура и промяна в наклона на тялото. Неминуемо това води след себе си и промяна в дихателните обеми при вдишване и издишване.

Влиянието на гърдите върху стойката може да се разглежда и от друга гледна точка. Плътната мастна тъкан, от която са изградени гърдите при жените може да оказва натиск върху нервните пътища в и около гърдите. Това може да доведе до оплаквания от изтръпване в областта на самите гърди, както и до изтръпване на дланите и ръцете, тъй като тежестта на гърдите оказва теглещ ефект.

Проучване от 2013 г. разглежда връзката между болките в горната част на гърба при жени в постменопауза. Някои от участниците са имали и наднормено телесно тегло, а при голяма част от тях се установява и носене на неправилен размер сутиен. Добавяйки и изменения в стойката, с дисбаланс на мускулните групи (флексори, екстензори) се стига до крайния извод за комплексността на факторите и съответно нуждата от установяването им и едновременното им повлияване, за да може резултатът да бъде оптимален. А съответно и лечението да не бъде само с временен ефект.

При проявата на болка в областта на гърба насоката често е образни изследвания на гръбнака, но погледът трябва да бъде много по-обширен. Често пациентите дълго време прилагат обезболяващи, а решението е изцяло свързано с мускулния дисбаланс. Затова и симптоматиката отново се проявява след спиране на медикаментозната терапия.

Оперативна интервенция, свързана с намаляване обема на гърдите също е вариант, но радикален и трябва да се има предвид само в случаите, когато дори и упражненията и промяната в стойката не оказват особен ефект. Като цяло подобни случаи са изключителна рядкост и консервативното лечение се оказва напълно достатъчно.