Проучване показва, че стриктното спазване на Средиземноморска диета може да подобри здравето на мозъка при възрастни хора.
В Средиземноморската диета се набляга на пълноценни, богати на полезни вещества храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки, семена и зехтин, както и на умерени количества млечни продукти, яйца, риба и птиче месо.
Изследователите смятат, че този начин на хранене може да поддържа мозъка здрав, като същевременно помага за контролиране на високото кръвно налягане, холестерола, кръвната захар, тютюнопушенето и липсата на движение.
Средиземноморската диета може да подобри състоянието на бялото мозъчно вещество, което е важно за връзката между различните части на мозъка.
Въпреки че са нужни още проучвания, резултатите показват, че този хранителен режим може да защити когнитивните функции, независимо от сърдечносъдовото здраве.
Изследването използва данни от проучване за неврокогнитивното стареене. Целта е да се разбере дали спазването на Средиземноморската диета подобрява мозъчното здраве при възрастни хора с фокус върху бялото вещество.
Бялото вещество помага на различните части на мозъка да комуникират, като има важна роля в паметта и ученето. С годините то намалява, но този процес може да се забави с правилно хранене и здравословен начин на живот.
Проучването също разглежда дали подобренията в мозъчната функция са свързани със сърдечносъдовото здраве, което е оценено чрез показателя Life's Simple 7.
В изследването е използвана информация за храненето през последните 24 часа, за да се оцени доколко хранителният режим на участниците съответства на принципите на Средиземноморската диета. Оценката е в диапазон от 0 до 9 точки.
За да се изследва състоянието на бялото мозъчно вещество, са направени сканирания на мозъка с помощта на съвременни техники за изобразяване. По този начин са измерени евентуални аномалии и структурната цялост на бялото вещество.
Резултатите показват, че по-стриктното спазване на Средиземноморската диета е свързано с по-добро здраве на мозъка. Най-силно изразено е положителното влияние върху запазването на целостта на бялото вещество.
Спазването на този хранителен режим е свързано с два основни показателя за добро състояние на бялото вещество:
- По-малък обем на хиперинтензивност, което означава по-малко увреждания в мозъчната тъкан
- Здрави връзки между мозъчните области.
Тези ефекти са само частично свързани с подобрения в сърдечносъдовото здраве, което предполага, че Средиземноморската диета има и други механизми, чрез които подпомага мозъчната функция.
При анализ на отделните компоненти на диетата е установено, че по-високата консумация на пълнозърнести храни и риба е свързана с по-добро състояние на бялото вещество в мозъка.
Според авторите на изследването, Средиземноморската диета може да подпомага здравето на мозъка и по други пътища, включително чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес.
В подкрепа на тази теория предишни изследвания показват, че храните, които приемаме, особено източниците на антиоксиданти и диетични мазнини, могат да окажат пряко въздействие върху здравето на мозъка. Тези хранителни вещества преминават през кръвно-мозъчната бариера и влияят на невронните мембрани.
Те могат също така да окажат непряко въздействие върху здравето на мозъка, като влияят върху баланса на чревните бактерии, чревната пропускливост, нивата на телесните мазнини и възпалителните пътища, пише puls.bg.
По-конкретно, диетите с високо съдържание на антиоксиданти, като Средиземноморската диета, се свързват с подобрения в тези области, което води до намаляване на мозъчните възпаления и подобряване на когнитивните функции.