Хората знаят малко за метаболизма. Обвиняват го за наднорменото си тегло или пък го приемат за даденост, ако нямат проблеми с килограмите. Метаболизмът, обаче, касае в много по-голяма степен здравето ви.

Така че, ако изпитвате някои от тези симптоми, то навярно имате проблем с метаболизма, който е добре да решите преди да е нанесъл повече щети върху здравето ви.

Чувствате постоянна умора

Причините за умората ви могат да са много - работохолизъм, активна фитнес тренировка, липса на сън. Но ако се чувствате почти постоянно уморени, то може би причината е в метаболизма ви. Ако е твърде бавен, то навярно тялото ви се затруднява да преобразува приетата храна в енергия достатъчно бързо, което пък ви кара да се чувствате отпаднали и изтощени, пише rozali.com

Кожата и косата ви изглеждат сухи и изтощени

Ако имате проблем с метаболизма, това води до забавяне на процеса на обновяване на клетките, откъдето и кожата и косата ви губят здравия си вид. Разбира се, проблемите с кожата и косата може да се дължат и на редица други проблеми като възраст, климатично условия, недостиг на витамини и др. 

Яде ви се повече сладко и вредна храна

Забавеният метаболизм и липсата на енергия карат хората да търсят алтернативни източници на енергия като захарните изделия, мазните храни и т.н. Ако спите добре и се храните добре и въпреки това продължавате да си мечтаете за куп сладости, то значи метаболизмът ви не успява да преработи храната, която приемате, в достатъчно енергия, от каквато се нуждае тялото ви. 

Наддавате килограми, въпреки че се храните добре

Това е един от най-познатите симптоми на лошия метаболизъм. И много от хората с наднормено тегло всъщност не дължат килограмите си на купища вредна храна, а на твърде забавен метаболизъм, който не може да обработи храната, която приемате и тя се задържа в тялото ви като мазнини.

Постоянно ви е студено

Процесът на разграждане на храната и превръщането й в енергия е свързан с отделянето на топлина. При забавен метаболизъм обаче количеството топлина, което се отделя е много по-малко, заради което постоянно ви е студено.