С тревога лекарите констатират, че в последно време възрастта на заболелите с рак на гърдата намалява. Все повече са пациентките под и около 40-годишна възраст с това заболяване. По тази причина те съветват да не се пропуска годишния профилактичен преглед.

„Искаме да направим комплексна грижа за пациентките - ехография, мамография, тясна колаборация с хирурзите за биопсия на съмнителните находки и последващо оперативно лечение по съвременните международни препоръки. Най-важно е, да създадем място, в което пациентките да се чувстват комфортно и спокойни.“, казва доц. Катя Дойкова от УМБАЛ Каспела.

Дигитален мамограф от най-ново поколение вече работи в университетската многопрофилна болница за активно лечение Каспела в Пловдив. Чрез апарата се прави стандартна мамография или томосинтеза. Рентгеновата доза е изключително ниска при щадяща компресия на гърдата. Изследването с цялата подготовка трае няколкo минути.
 
„Мамографията е рентгенов образен метод за диагностика и скрининг за рак на гърдата, подходящ при пациентки след 45-годишна възраст. Чрез нея могат да се визуализират малки тумори и микрокалцификати, характерни за рака на гърдата.“, споделя още доц. д-р Катя Дойкова.
 
Томосинтезата, наричана още 3D-мамография, изобразява паренхима на двете гърди поотделно, като извършва множество снимки, подобно на компютърната томография тип скенер, което предоставя фина и детайлна оценка на структурата на двете гърди и наличието на патологични находки. Изследването трае няколко секунди. Същите стават много по-добре видими при томосинтезата, в сравнение със стандартната мамография.
 
„Ако имате вече установена находка от предходно образно изследване, по-точният метод за последваща оценка е томосинтезата. И двете изследвания могат да се прилагат при жени с импланти на гърдите, без опасност за нарушаване на целостта на имплантите.“, допълва доц. Дойкова.
 
Според Европейските и световни препоръки мамографията се извършва в две проекции на всяка гърда с общо 4 изображения.
 
Ако пациентката е на възраст под 45 години, по-подходящият метод за диагностика е ехографията. Този метод също може да извършите в УМБАЛ Каспела. Мамографът работи с направления по НЗОК, а час може да се запише на тел. 032/645 576 или на www.kaspela.com или ТУК.
 


Ракът на гърдата е вторият по честота в света, като приблизително 2 261 419 нови случая на рак на гърдата са диагностицирани при жени по света през 2020 г.

За щастие, смъртността в последните години спада, преди всичко в развитите страни, където има утвърдени скринингови и профилактични програми.

 Доц. д-р Катя Дойкова дава няколко съвета как да се грижат жените за здравето на гърдите си.

При всички жени до 45-годишна възраст, първият метод за диагностика е ехографията. Той e бърз, лесен, безвреден и установява с голяма точност промените в гърдата. При всички жени след 45-годишна възраст, основен метод за диагностика е мамографията.

Ако жената е фамилно обременена, има в семейството си роднина с рак на гърдата, необходимо е да посещава специалист веднъж годишно. Така минимализира риска, дори да се развие рак на гърдата, той да бъде установен късно. В ранните стадии, терапевтичното повлияване е много по-лесно, продължителността и най-вече качеството на живота са много по-добри.

Ако жената е бременна или кърми, профилактичен преглед не се прави, тъй като гърдата се променя значително. Ако има оплаквания в този период, желателно е да направи ехография. След спиране на кърменето, профилактичният преглед се прави най-малко след 6 месеца.

Най-добрият преглед е самопрегледът. Препоръчва се опипване внимателно на гърдите всеки месец, в седмицата след менструалното кървене. Така ще ги изучи и всяка новопоявила се находка, ще се хване много навреме.

„Помнете, че не всяка туморна формация означава задължително рак. Съществуват много други видове доброкачествени тумори. Посетете специалист своевременно, който да направи насочено изследване – ехография или мамография“, препоръчва още доц. Катя Дойкова от УМБАЛ Каспела в Пловдив.

Тя допълва, че е важно, освен да се грижим за любимите хора, да обърнем внимание и на собственото си здраве. 

Диагностиката на заболяванията на гърдите са включени към националните програми за превенция и са финансирани от НЗОК.