Родината на райската ябълка е Древен Китай, където е била отглеждана в императораските дворове. Навремето са били изписани летописи за чудодейните свойства на оранжевия плод. 

Дори и в науката за ботаниката той има божествено име - преведено от латински Диоспирос - "храна на боговете" и притежава около цели 500 разновидности.

За жителите на Земята на изгряващото слънце това растение е специално, то се счита за "символ на мира". Сакралните храсти са едни от малкото оцелели от атомната бомбардировка на Нагасаки. Между другото, в Япония беше изнесен рядък сорт от супер сладка ябълка "Tenkafubu", която за първи път бе пусната в продажба миналата година на цена от около 2000 долара за брой.

В България се продават райски ябълки, произведени в по-топлите източни региони – Крим, Грузия, Узбекистан, Краснодарския регион, Азербайджан.

Доста често пренебрегваме този плод, тъй като го намираме за странен. И прекалено екзотичен. А той носи страшно много ползи за здравето ни и е желателно да не го изключваме от менюто си. 

Сезонът на райската ябълка е периода от септември до декември, достигайки връхна реколта през ноември. Когато си избирате, гледайте да бъде с гладка обвивка - без пукнатини и петна; листата не трябва да са ярко зелени. На допир, гледайте да е по-мека, а ако все още е твърда, изчакайте я да узрее. Вместо в хладилник я поставете в хартиена торба с ябълка или банан. И сега най-важното - какво се случва с тялото , когато се наслаждавате на узрялата райска ябълка?

Имунитетът става по-силен

С настъпването на зимата думата "имунитет" се среща във всяка една трета от публикацията. Ние силно препоръчваме райската ябълка като антивирусен агент. Очевидно не случайно този продукт е сезонен. Най-простото обяснение е наличието на витамин С- надежден защитник срещу грип и респираторни заболявания. В узрелите плодове се съдържат големи количества захароза, йод, глюкоза, калций, желязо, натрий и манган. Които помагат на организма ни да се пребори с някои наистина коварни и тежки заболявания.

Забавя процесите на стареене

Плодът е богат на катехини - антиоксиданти, които не позволяват на клетките да се разпадат под действието на свободните радикали. Обикновено тяхното високо съдържание се приписва на зеления и белия чай . Пренебрегват се обаче важни детайли - катехинът работи, при условие че листата не са ферментирали. 

Подобрява храносмилането

Често, на райската ябълка се преписват диетични свойства. Да, средно големите плодове съдържат само 30 грама въглехидрати, но в същото време са висококалорични (80 калории), поради повишената фруктоза и не се препоръчват за диабетици. Хапвайте я не само за десерт, но и като самостоятелна закуска - това ще "подкрепи" вашето желание да отслабнете. И само 1-2 броя на ден!

Предотвратява отока

Друг плюс на райската ябълка е, че е естествен диуретик. Зрялата плът помага да се разпръсне течността в тялото (хората с болни бъбреци трябва да бъдат по-внимателни). Освен това, тялото ви ще извлече много полезни минерали - това включва калий, който е отговорен за моментална доза енергия. Така след няколко резена Райска ябълка в средата на деня, вие ще се чувствате заредени и ще оставите паниката и стреса назад. "Храната на боговете" има и още един неочакван бонус: тя е широко използвана от лекарите при лечението на хълцане. 

Може да се добави към салата (с билки, авокадо и круша); каша (на базата на ванилия, кисело мляко, малини и овесени ядки); поръсете с лимонов сок, поръсете чили и сервирайте с меко сирене; и дори я увийте сутринта в палачинки.

Здравните ползи от райската ябълка нямат край!

 

Вижте още:

Онкологични болести. Най-ценното качество на райската ябълка. Тя е богата на витамин А и бета-каротин, за които е доказано, че убиват раковите клетки още в зародиш. Затова и специалистите я препоръчват за превенция срещу рак.

Анемия. Желязото в райската ябълка помага за превенция срещу анемията и помага при вече диагностицирано заболяване. Плодът подобрява като цяло качеството на кръвта, което го прави изключително подходящ за бременни жени, които трябва да го включат в менюто си ежедневно.

Щитовидната жлеза. Йодът е най-ценното вещество, гарантиращо правилното функциониране на щитовидната жлеза. И предотвратяващо заболяванията й. Добре узряла райска ябълка съдържа огромни количества йод, затова се препоръчва от експертите.

Уролитиаза. Казано по-просто, камъни в бъбреците. Калият в райската ябълка намалява риска от образуване на камъни. А при наличието на такива, помага за тяхното по-бързо изхвърляне. Тъй като регулира баланса между калий и натрий в организма. Благодарение на диуретичния си ефект, насърчава изхвърлянето на излишните натриеви соли от тялото.